Parran siistiminen kannattaa, koska siisti parta on tyylikäs parta. Epäsiisti karvapehko saa miehen näyttämään metsänpeikolta. Näillä vinkeillä saat hyvännäköisen parran.

1. Muotoile parta säännöllisesti

Säännöllinen muotoilu on kaiken perusta. Kun parta on muodossa, se näyttää siistiltä. Jos haluaa pitää parran huippukunnossa, se tarvitsee trimmausta kahden viikon välein. Kerran kuukaudessa riittää, jos ei kärsi työn puolesta ulkonäköpaineita.

Parran voi muotoilla itse kotona tai käydä parturissa. Lyhyt parta on helppo trimmata itse, mutta pitkä parta on hieman vaikeampi tapaus. Parran muotoilun voi opetella, mutta parturitasoiseen suoritukseen on hankala päästä omin kätösin.

Kaikkein paras vaihtoehto on se, että laittaa parran kerralla kuntoon. Mutta aina ei ole mahdollista käydä parturissa. Tällöin voi itse tehdä pikkujuttuja muodon parantamiseksi:

  • Kaularajan siistiminen tekee kokoparrasta huolitellun näköisen.
  • Roopeankat eli ulospäin kasvavat pulisongit voi lyhentää trimmerin ja korotuspalan kanssa. Katso tarkemmat ohjeet täältä.
  • Huulen päälle laskeutuvat viikset voi laittaa aisoihin saksien tai trimmerin kanssa.

2. Hoida partaa päivittäin

Jotta parta pysyy siistinä, se edellyttää säännöllistä hoitoa. Tässä hommassa rutiinit ovat rautaa. Parran perushoito tarkoittaa harjaamista tai kampaamista päivittäin. Tärkein ja ainoa hoitoaine on partaöljy. Sitä on hyvä laittaa aamuisin ja suihkun tai parran pesun jälkeen.

Partaöljyn käytöllä on 1) lyhyen ja 2) pitkän aikavälin hyötyjä. 

  1. Partaöljy tekee parrasta pehmeämmän ja siten helpommin käsiteltävän. Lisäksi se saa parran kiiltämään. Jos tykkää tuoksuista, hajustettu partaöljy on hyvä valinta. Tässä mielessä se korvaa parranajon jälkeen käytettävän partaveden.
  2. Partaöljyn ansiosta iho parran alla pysyy kunnossa – samoin kuin partakarva. Ilman öljyä iho kuivuu ja alkaa hilseilemään ja kutisemaan. Partaöljy kosteuttaa ihoa, se on sen tärkein tehtävä.

3. Pese parta vedellä

Parran peseminen liittyy parran hoitoon, mutta nostin sen omaksi pointikseen, koska pesun kanssa mennään usein metsään. Parran pesuun riittää vesi. Toistan asian varmuuden vuoksi: pesuun riittää pelkkä vesi. Siinä ei tarvita mitään muuta.

Puhdas parta näyttää siistimmältä kuin likainen parta. Naamakarvat tarvitsevat pesua samoin kuin hiukset, mutta menetelmä on toinen.

Parran puhdistuksessa et tarvitse partasaippuaa tai partasampoota puhumattakaan tavallisesta saippuasta tai sampoosta. Kaikenlaiset pesuaineet kuivattavat partakarvaa, tavalliset nopeammin ja partaa varten tarkoitetut hieman hitaammin. 

Jos partaa tarvitsee pestä, hiustenhoitoaine ajaa asian. Eikä sitä kannata käyttää kuin erikoistapauksissa. Vaikka silloin, kun parta haisee savulta metsäkeikan jäljiltä. Jos savun aromi miellyttää, hoitoainepesun voi jättää tekemättä.

4. Vältä pahoja tapoja

Parran kasvattaminen on työlästä, mutta parran pilaaminen on helppoa. Siksi kannattaa välttää pahoja tapoja. Ehkä yleisin helmasynti on tarpeeton ylihoito. Se voi tarjota hifistelyyn liittyvää tyydytystä, mutta ei todellakaan edistä parran hyvinvointia. Päinvastoin.

Kaikenlaisten pesuaineiden käyttö on yksi esimerkki ylihoidosta, toinen on parran föönaaminen hiustenkuivaajalla. Samaan sarjaan menee myös parran suoristaminen suoristusraudoilla. 

Parta näyttää varmasti siistiltä lämpökäsittelyn käsittelyn jäljiltä, mutta pitkällä aikavälillä föönaus ja suoristaminen kuivattavat partakarvaa ja vahingoittavat sitä. Korpuksi kuivunut ja katkeileva parta ei näytä kovin elinvoimaisesta tai siistiltä.

Omaa partaa ei myöskään kannata hiplata jatkuvasti. Neuroottinen nyppiminen saattaa irrottaa karvoja ja aiheuttaa laikkuja leukaperiin. Anna siis kaikkien karvojen kasvaa omassa rauhassaan.

5. Leikittele ja pidä hauskaa parran kanssa

Parta voi olla tyylikäs klassisella tavalla, eli hyvin hoidettuna ja muotoiltuna. Mutta parta voi olla siisti toisellakin tavalla, nimittäin coolilla tavalla. 

Parran laittaminen ponnarille tai palmikointi on mukavaa vaihtelua. Päivittäin sitä ei kannata harrastaa, koska hiuslenkkien käyttö kuluttaa partaa. Partakoru on myös tyylikäs ratkaisu, mutta sitäkään en käyttäisi säännöllisesti samasta syystä. 

Pitkän parran kanssa ei kannata kauheasti leikitellä, mutta lyhyen parran mallia on helppo muuttaa. Kokoparrasta saa helposti pukinparran, ja muhkean parran voi trimmata huolettoman näköiseksi sänkiparraksi. Erilaisia partamalleja on vaikka kuinka, ja niitä voi vaihdella oman makunsa mukaan. Jos mallin vaihto menee pieleen, parta kasvaa aina takaisin.

Parran kanssa voi myös leikitellä. Jos siltä tuntuu, partansa voi vaikka koristella kukkasin. Sitäkin on tullut tehtyä…

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.

Lue myös nämä 👇