Partakarvan tyyppi – kihara, laineileva tai suora – riippuu karvatupen mallista: ovaalin muotoinen karvatuppi kasvattaa kiharaa karvaa. Perintötekijöillä on sormensa pelissä siinä, minkä malliset karvatupet leukaperien iho saa.

Partakarvan kiharuus riippuu siis karvatupen mallista, joka on osittain geenien määräämä. Karvatuppi on karvan juurta ympäröivä ihon osa, ja se sijaitsee orvaskedessä. Parta alkaa kasvamaan murrosiässä, kun testosteroni alkaa tehdä taikojaan karvatupen sisällä.

  1. Täydellisen pyöreä karvatuppi kasvattaa suoraa karvaa, joka laskeutuu tasaisesti. 
  2. Ovaalin mallinen karvatuppi puolestaan versoaa kiharaa karvaa. 
  3. Jos on saanut DNA:ssa molempia ominaisuuksia, partakarvoista tulee aaltoilevia.

Myös suora partakarva voi alkaa kihartua, jos sen päästää kuivaksi ja koppuraiseksi. Tällainen parran pilaaminen on usein omaa syytä. Esimerkiksi shampoo ja saippua riipivät parrasta sitä luonnollisesti kosteuttavat öljyt, mikä on kohtalokasta.

Miten saada parta suoraksi?

Kihara parta suoraksi. Se kyllä onnistuu, jos niin haluaa. Kodinkoneliikkeet myyvät parran suoristusharjoja ja suoristusrautoja, jotka tekevät tempun. Parran voi suoristaa myös hiustenkuivaajalla eli perinteisesti föönaamalla. 

Se on sitten toinen kysymys, onko tämä järkevää. 

En lähtisi suoristamaan kiharaa partaa, koska lämpökäsittelyt kuivattavat ja vahingoittavat karvaa. Kiharaa partaa ei pidä väkivalloin taltuttaa vaan ennemminkin vaalia. Kiharat saavat parran näyttämään tuuhealta, mitä monet pitävät tavoiteltavana asiana.

Miten kiharaa partaa kasvatetaan?

Pitkään. Kihara parta kasvaa hitaammin kuin suora parta. Tai oikeasti siinä menee pidempi aika ennen kuin kihara karva näyttää yhtä pitkältä kuin suora karva. Karvan kasvunopeus on henkilökohtainen asia, eikä karvatyyppi sinänsä vaikuta siihen.

Kiharan parran kasvatus edellyttää kaksinverroin malttia. Mikäli partakarva on säkkärää (kuten minun leukani alla), parta on todellisuudessa puolet tai kolmasosan pidempi kuin, miltä se näyttää.

Lisäksi kasvatuskauden aikana kiharat karvat sojottavat helposti sinne ja tänne, joten kärsimätön kasvattaja saattaa tarttua saksiin tai trimmeriin liian aikaisin. Kiharan parran kasvatus ei ole perfektionistille sopivaa hommaa, koska sitä ei voi hallita täydellisesti.

Miten kiharaa partaa hoidetaan?

Oma hoitorutiinini on seuraava.

  • Pesen parran pelkällä vedellä päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. 
  • Partaöljyä laitan aamuisin ja aina suihkun jälkeen. Parran harjaamisessa käytän sekä partaharjaa että partakampaa.
  • Partaöljyn jälkeen levitän partabalsamia. Sen avulla partaa voi jonkin verran muotoilla, vaikka mitään pysyvää pitoa ei saakaan aikaiseksi. Partavahasta en pidä, koska se tekee parrasta tahmaisen. 
  • Lopuksi muotoilen viikset viiksivahalla. Sen levitättämisessä hyödynnän pientä viiksikampaa.
  • Muotoilen parran itse tai parturi tekee sen noin kuukauden välein.

Lopullinen totuus

Omat kihara parta -kokemukset puhuvat sen puolesta, että kiharalla parralla on oma tahto. Partaa voi vähän ohjailla, mutta viime kädessä se päättää itse, minne se menee. Kun hyväksyy tämän, ei tule turhia pettymyksiä.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.

Lue myös nämä 👇