Parran hoitaminen perustuu rutiineihin, joista ei kannata poiketa. Siisti parta edellyttää päivittäistä partaöljyn käyttöä ja naamakarvojen harjaamista tai kampaamista sekä säännöllistä muotoilua joko kotona tai parturissa. Parran pesu kannattaa tehdä pelkällä vedellä paitsi poikkeustapauksissa. Parran hoidon nimissä annettuihin neuvoihin kannattaa ylipäätään suhtautua terveellä kriittisyydellä.
(Päivitetty 20.12.2020)

Pitkän parran hoito:

  • Kampaa tai harjaa ja öljyä parta päivittäin. Aamuisin ja aina suihkun jälkeen.
  • Pese ja puhdista parta vain vedellä. Saippua ja shampoo kuivattavat partakarvaa.
  • Muotoile ja siisti parta 2–4 viikon välein. Käy parturissa tai trimmaa parta itse, jos kädentaidot riittävät.

Lyhyen parran trimmaus on helppo tehdä itse

Lyhyt parta on helppo trimmata itse: säädä partatrimmerin pituus sopivaksi ja huristele koko leuka läpi. Lopuksi siisti rajat ja muista, ettei kaulaa saa rajata liian ylös.

Jos kasvoille on kasvatettu suuri parta, kannattaa miettiä parturin palveluksien käyttöä, koska peilin edessä voi olla vaikea itse muotoilla pitkää partaa.

Useimmat meistä ovat yksikätisiä tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Paremman käden kanssa joutuu leikkaamaan myös kasvojen toisen puolen. Hommaa vaikeuttaa se, että karvat saattavat olla kiharia ja sojottaa eri suuntiin. 

Symmetrisen lopputuloksen saavuttaminen on mahdollista mutta ei ihan helppoa. 

Parturi voi sen sijaan liikkua vapaasti liikkua ympärilläsi ja käyttää käsiään niin kuin tahtoo. Lisäksi parran muotoilussa tarvitaan kädentaitoja ja silmää, ja ne kehittyvät kokemuksen ja toistojen myötä.

Parran muotoilu onnistuu kotioloissakin

Lähes kuka tahansa voi oppia parran muotoilun, mutta se vaatii paneutumista ja harjoittelua – ja mahdollisesti oppirahojen maksamista. Virheet matkan varrella eivät kohtalokkaita, sillä parta kasvaa takaisin.

Parran muotoilun perusperiaate on yksinkertainen. 👇 

  • Sivulta parta otetaan lyhyemmäksi.
  • Leuan alle kasvatetaan suurin massa. 

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, sillä eri pituisia partoja partoja kannattaa muotoilla hieman eri tavoin. Mikäli tavoitteena on huoliteltu ja siisti parta, tällaisilla yksityiskohdilla on merkitystä.

Myös parturien taidoissa on eroja

Ei ole lainkaan huono ajatus etsiä luottoparturi, joka osaa ja hallitsee parran muotoilun. Kaikissa ammateissa on taitavia ja vähemmän taitavia yksilöitä. Siksi kannattaa kysellä suosituksia tutuilta tai tuntemattomilta, joilla on naamakarvat kuosissa.

Suositukset ovat hyödyllisiä, mutta niihin ei kannata luottaa sokeasti. Taannoin eräs parrakas taksikuski kehui minulle yhtä parturia: oli kuulemma hyvä ja halpa. Kun en päässyt vakiparturilleni, varasin ajan taksarin suosittelemasta liikkeestä.

Kyseinen parturi tökki trimmerillä kaulani ihon punaiseksi, mikä ei tuntunut ollenkaan mukavalta. Lisäksi hän föönäsi partani suoraksi ennen muotoilua. Kun kihara parta palasi alkuperäiseen muotoonsa seuraavan suihkun jälkeen, lopputulos ei ollut lainkaan tasainen.

Kasvattaja käy harvemmin parturissa, ylläpitäjä useammin

Kuinka usein parta tarvitsee muotoilla? Oikea vastaus riippuu parran kasvuvauhdista ja siitä, onko kasvatus- vai ylläpitovaiheessa ja kuinka siistinä kasvonsa haluaa pitää.

  • Mikäli kasvattaa pituutta, parran siistiminen 2­–3 kuukauden välein voi riittää.
  • Kun siirtyy ylläpitovaiheeseen, kerran kuukaudessa on hyvä tahti. Siinä ajassa partaa kasvaa ulos muodostaan, mutta ei täysin villiinny.
  • Mikäli haluaa pitää parran koko ajan huippukunnossa, pitäisi parta trimmata kahden viikon välein. Näin tiheä tahti voi olla perusteltu ratkaisu esimerkiksi työkseen esiintyville karvanaamoille.

Parta tarvitsee päivittäistä kotihoitoa

Vaikka hyödyntäisi parturin palveluksia, parran hoitoa ei voi koskaan täysin ulkoistaa ammattilaiselle. Parta kaipaa päivittäistä kotihoitoa.

Siinä urakassa partaöljy on miehen paras ystävä. Se hoitaa karvoja ja saa ne kiiltämään sekä tekee parrasta helpommin käsiteltävän. Lisäksi öljy kosteuttaa parran alla olevaa ihoa, joka tuppaa muuten kuivumaan ja kutisemaan.

Partaöljyä ei kannata säästellä, varsinkin jos parrassa on kokoa. Partaa ei tarvitse uittaa öljyssä, mutta määrän on riitettävä kaikille karvoille ja parran alaiselle iholle. Isoon partaan voi tarvita vajaan kämmenpohjallisen, pienelle riittää pari kolme tippaa.

Partaöljyn voi ostaa tai valmistaa itse

Parturit, erikoisliikkeet, kemikaliot ja tavaratalot myyvät partaöljyä. Jos kulutus on muutama tippa aamuisin ja suihkun jälkeen, ostaminen on järkevä vaihtoehto. Kun parta ja kulutus kasvavat, voi harkita partaöljyn tekemistä itse.

Kaikki partaöljyn raaka-aineet voi ostaa jokaisesta luontaistuotekaupasta. Netistä löytyy reseptejä, joita voi kokeilla ja kehitellä. Sillä tavalla löytyy itseä miellyttävä seos. 

Manteli-, jojoba- ja arganöljy sopivat partaöljyn rungoksi. Näitä voi sekoitella erilaisissa suhteissa toisiinsa.

Omassa reseptissäni on puolet manteliöljyä ja puolet jojobaöljyä. Lisään 100 millilitran erään 10 tippaa männyn tai mustakuusen eteeristä öljyä, koska pidän metsän tuoksuista. Sekoittamisen jälkeen partaöljy on valmis käytettäväksi.

Partaöljyn voi valmistaa ilman eteerisiä öljyjä, mutta minun mielestäni niitä kannattaa käyttää. On mukavaa, kun parta tuoksuu hyvältä. Eteeristen öljyjen valikoima on laaja, ja sopivan tuoksun valinnassa oma nenä on paras kriteeri.

Partaöljy helpottaa harjaamista

Oikea marssijärjestys on se, että ensin öljy ja sitten harjaus. Öljyn ansiosta parta on helpompi käsitellä, kun se ei ole kuiva kuin korppu.

Parturit ja erikoisliikkeet myyvät partaharjoja ja -kampoja, mutta myös hiuksille tarkoitetut harjat ja (harvat) kammat toimivat myös parran kanssa. Minulla on partakampa, mutta käytän toisinaan myös Tangle Teezer -takkuharjaa, joka soveltuu hyvin parralle. Hiuksille tarkoitettuja tuotteita, kuten hiusvahaa ja -geeliä on kuitenkin syytä välttää.

Parta kannattaa harjata vähintään aamuin mutta mielellään myös illoin. Säännöllinen harjaaminen ehkäisee takkujen syntymistä. Niiden selvittäminen voi aiheuttaa todellista tuhoa leukaperissä.

Parran pesu vedellä riittää

Parran pesuun riittää vesi, minkä jälkeen parta kuivataan kevyesti pyyhkeellä. Föönäämisen unohtaisin kokonaan, koska se rasittaa ja kuivattaa partaa.

Parta kannattaa pestä puhdistusaineilla vain poikkeustapauksissa. Oman kokemukseni mukaan minkä tahansa aineen käyttö kuivattaa partaa joko enemmän tai vähemmän.

Parran voi tarvittaessa pestä partasaippualla tai hiustenhoitoaineella. Tavallinen shampoo on kiellettyjen aineiden listalla, koska se vie hetkessä parrasta elinvoiman.

Käytän partasaippuaa esimerkiksi metsäretkien jälkeen, kun haluan eroon partaan tarttuneesta savun hajusta.

Miten partaa ei pidä “hoitaa”?

Kaikki parran hoidon nimissä annettavat neuvot eivät edistä parran hyvinvointia. Pikemminkin kyseessä on turha ylihoitaminen tai parran laittaminen tiettyyn kuosiin keinoja kaihtamatta. Lopputuloksena on kuiva, eloton ja vahingoittunut karvapehko.

Haluan tehdä yhden asian selväksi ennen kuin jatkan pidemmälle: jokainen saa hoitaa partaansa niin kuin haluaa! Se on jokaisen oma asia, jos haluaa pestä partansa joka päivä shampoolla, kuivata sen föönillä ja viimeistellä katastrofin suoristusraudalla.

Edustan sitä koulukuntaa, jonka mukaan parran hoito ei ole hifistelyä vaan arkisia rutiineja, joita toistetaan päivästä toiseen. Muotoilu sopivin väliajoin, päivittäinen partaöljyn käyttö ja kampaaminen tai harjaaminen sekä vesipesu pitävät parran kunnossa. 

Case: Partakirja on hukassa kuin irtokarva tuulessa

Youtube-videoita katsellessa ja kirjoja lukiessa voi saada varsin toisenlaisen kuvan siitä, mitä parran hoito on. Otan esimerkiksi sen, miten Axel Naver, Eric Thorsson ja Anders Bergstedt neuvovat hoitamaan pitkää partaa Partakirja-nimisessä teoksessaan (Like 2015) . 

“Kesytä parta kammalla tai harjalla”

Partaa tarvitsee kampaa tai harjaa, siitä olen samaa mieltä, mutta partaa ei voi kesyttää. Parralla on oma tahto: kiharat pysyvät kiharina, vaikka kuinka kampaisi. 

Jotta parta näyttää siistiltä, tarvitaan muotoilua, säännöllistä partaöljyn käyttöä ja kampaamista. Tässä käsittelyssä parran tahto ei murru, mutta se voi vähän taipua.

“Muotoile parta saksilla”

Kun parta kasvaa pari senttiä pidemmäksi, Partakirja neuvoo hankkimaan partasakset (tai trimmaamaan partaa koneen kanssa vapaalla kädellä). 

Kirjan mukaan partaa täytyy siistiä kasvatusmatkan varrella. Parran leikkaaminen vaatii harjoittelua, mutta se kannattaa, koska siten “parta on sovinnollisempi”.

Kun kasvattaa pitkää partaa, fiksumpi strategia on antaa parran rehottaa kolme kuukautta ja mennä sitten parturiin. Kasvatuksen alkuvaiheessa partaa ei kannata itse sohia saksilla. 

Kun parta on pitkä ja siinä on parturin tekemä muoto, sitä on helpompi itse pitää siistinä saksien tai trimmerin kanssa.

“Vaha pelastaa parran nopeasti”

Partakirjan mukaan parta pysyy koossa ja hapsottavat karvan kurissa tavallisen hiusvahan kanssa. Se on kätevä “pikaratkaisu”.

Jos on pakko käyttää vahaa, hankkisin ihan oikeaa partavahaa. Pidän itse partavahaa turhana, koska minulla on kihara parta, joka ei tottele vahaa. Mutta toisille se voi olla toimivaa tavaraa.

Mikäli parta ei pysy koossa ja karvat hapsottavat, se tarkoittaa sitä, että parta on kasvanut pois muodosta. Tähän ei auta mikään muu kuin parran muotoilu.

“Pese parta”

Partakirja kertoo, että säännöllinen pesu tavallisella shampoolla tai balsamilla on yleisin tapa pitää parta puhtaana ja pehmeänä. Jotkut suosivat mietoa saippua. Kirja mainitsee myös, että toisten mielestä parta voi parhaiten ilman saippuaa ja shampoota.

Kuulun niihin toisiin, jotka tietävät (kokemuksesta), että tavallinen vesi ja partaöljy riittävät parran puhdistamiseen ja hoitamiseen. 

Tässä tulee esille Partakirjan suurin heikkous: hyvät ja huonot neuvot esitetään neutraaleina vaihtoehtoina. Shampoon kanssa parrasta tulee hetkessä kuiva koppura.

“Föönaamalla jalostuneempi muoto”

Partakirjan mukaan hiusfööni voi tulla tarpeeseen, jos haluaa panostaa “jalostuneempiin malleihin”. Lämpö vaan maksimille, jotta parran voi muotoilla kevyemmin.

Fööni – ja varsinkin kuuma fööni – kuivattaa partakarvaa kohtalokkaalla tavalla. En toisi kyseistä härpäkettä koskaan lähelle omaa partaani. Parran kuivaamiseen riittää pyyhe ja viimeistelyyn kampa ja öljy.

“Öljy & balsami – parran voiteluaineet”

Partakirja on oikeassa siinä, että iho varustaa jokaisen hiuskarvan luonnostaan rasvalla. Kirja neuvoo, että jos parta tuntuu pitkäksi tultuaan kuivalta ja hankalalta, luontoa voi hieman auttaa hieromalla partaan vähän öljyä.

Kauniisti sanottuna kirja ei ole ymmärtänyt partaöljyn merkitystä. Joo, se tekee parrasta helpommin käsiteltävän. Mutta partaöljyn tärkein tehtävä on hoitaa parran alla olevaa ihoa, joka kuivaa ilman ulkopuolista apua.

“Alenna kurkkurajaa”

Partakirjan mukaan kurkkurajaa voi yrittää laskea alemmaksi, kun parta kasvaa pidemmäksi ja alkaa peittää kaulaa. 

Minusta kaularaja kannattaa alun perin rajata oikeaan paikkaan, jolloin sitä ei myöhemmin tarvitse siirtää alemmaksi. Pitkän parran kanssa kaularajan tarkalla paikalla ei ole niin väliä, eikä kaulan siistimisen myöskään tarvitse olla niin säännöllistä.

Jälkisanat: Älä usko kaikkia Youtuben partajeesuksia

Kun etsii hoitovinkkejä, kannattaa olla kriittinen, eikä uskoa kaikki partajeesuksia, jotka jakavat neuvojaan Youtubessa.

Perusasiat toimivat ja riittävät parran hoidossa, mutta niistä ei saa kiinnostavia videoita. Hifistelyssä ei ole sinänsä mitään pahaa, jos sellaiseen tuntee taipumusta. 

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pesuaineilla, föönillä ja vahalla partaa voi hallita vain hetken. Lopputulema voi olla se, että hartaudella kasvatettua partaa pitää lyhentää urakalla sen huonon kunnon vuoksi.

Se ei liene parran hoidon perimmäinen tarkoitus.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.