Rajaa parta leuan alta kaulan ja leuan taitekohtaan tai vähän sen alle. Näin parta näyttää täyteläiseltä ja luonnolliselta. Nyrkkisääntöjä on tarjolla: aataminomena on yksi paikka tai sormenleveys sen yläpuolella.

Parran muotoilu leuan alta on tärkeä osa parran hoitoa. Sen voi tehdä kahdella tavalla: hyvin tai huonosti. Valitettavan usein kaulaparta rajataan liian ylös.

Jos muotoilet parran kotona, ole kiltti, älä rajaa partaa leukaluun mukaisesti! 🙏 

Siitä syntyy vaikutelma, joka ei imartele kasvojen muotoa. Liian ylös rajattu parta korostaa tehokkaasti kaksoisleukaa, jos sellaisen sattuu omistamaan.

Parran muotoilun taitavat parturit eivät sorru tähän virheeseen. Muista, että kaikki perusparturit eivät hanskaa partakarvojen käsittelyä.

Kasvoilla seikkaileva karvaornamentti

Minusta parta näyttää paremmalta, kun se täyttää leuan alustan kaulaan saakka. Kunnon skegge ei ole mikään karvaornamentti, joka seikkailee pitkin leukaperiä nauhamuodostelmassa.

Googlaamalla löytyy nyrkkisääntöjä, mikä on sopiva paikka kaulaparran rajalle. Joku sanoo, että aataminomena on oikea kohta, toinen neuvoo paikaksi noin sormenleveys ylemmäs.

Jos parta ja rintakarvat ovat kasvaneet yhteen, näistä vinkeistä on apua. Mikäli parrankasvu ei kata koko kaulaa, kannattaa luottaa omaan näköaistiin. Katso, mihin saakka parta kasvaa tasaisena ja laita raja siihen.

Rajattu kaulaparta antaa siistin vaikutelman

Kun kasvattaa suurta partaa, tärkein asia on se, ettei ajaa partaa. Tämä itsestäänselvyys unohtuu monelta, ja hermo pettää ennen maaliviivaa. 

Kasvatusprojektin aikana partaan ei pidä kajota, mutta kaularajasta kannattaa huolehtia. Näin näyttää siistimmältä, vaikka muuten karvat rehottavat kuin metsien miehillä. 

Ison parran suurin massa kasvatetaan leuan alle. Karvoja ei kannata kitkeä pois sieltä, missä niitä eniten tarvitaan.

Myös lyhyt parta näyttää siistimmältä, kun kaulaparta on rajattu. 

Jos parran antaa kasvaa viikon kerrallaan ja sitten ajaa kaikki pois, kaulan rajaus on turhaa. Mikäli haluaa pitää huoliteltua sänkipartaa, kaulan siistiminen antaa viimeisen silauksen.

Vanha parta muistelee

Oma partahistoriani ei ole tahraton. Vanhoissa valokuvissa partani raja kulkee pitkin leukaluuta ja välillä ylempänäkin.

Olen syyllistynyt tekoihin, joista varoitan muita. Vetoan siihen, että olin nuori ja tietämätön. Nyt tiedän paremmin.

Kun minulla oli lyhyt parta, siistin kaulan säännöllisesti. Tein trimmerillä rajan ja sitten ajoin karvat pois sen alta partahöylällä.

Nykyisin minulla on kookas parta, eikä kaula näy sen alta. Poissa silmistä, poissa mielestä. Siksi kaulan siistiminen unohtuu helposti.

Usein kaulakarvat rehottavat ennen kuin ryhdyn toimeen. Teen ensin trimmerillä rajan ja sitten ajan samalla koneella karvat lyhyemmäksi. Lopuksi on vaahdon ja höylän vuoro.

Miksi parta rajataan liian ylös?

Miksi miehet kikkailevat parran linjojen kanssa? Tiukan rajauksen ansiosta parta on hallittu kokonaisuus. Se on kantajansa hyppysissä, eli kyse on hallinnan tunteesta.

Jokainen saa käyttää aikaa ja vaivaa partansa nysväämisen niin paljon kuin haluaa. Edustan itse koulukuntaa, jonka mukaan parran muotoilun kanssa ei tarvitse kikkailla.

Perusasiat toimivat aina. Niin tässäkin tapauksessa.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.