Parran kasvu riippuu perintötekijöistä. Vaikka partaa pukkaa, jokainen kykeneväinen ei sitä hanki. Miksi kasvattaa parta? Mitkä ovat yleisimmät syyt?

1. Miehisyyden symboli

Parta on miehisyyden symboli, joka korostaa maskuliinisuutta. Parralla voi kukkoilla muille tai yrittää parannella osakkeitaan parisuhdemarkkinoilla.

2. Tekee vanhemmaksi

Parta saa näyttämään vanhemmalta, mistä on iloa varsinkin nuorille miehille. Samasta syystä vanhemmat miehet saattavat ajaa parran pois.

3. Näyttää hyvältä

Miehinen puhetapa ei perinteisesti korosta estetiikkaa, mutta ulkonäkösyyt liikuttavat myös miehiä. Moni kasvattaa parran siksi, että se näyttää omasta mielestä hyvältä.

4. Korjaa kokonaisuutta

Parta peittää ihon epätasaisuuksia ja arpia. Se myös saa heikon leuan näyttämään vahvemmalta. Jos on hörökorvat tai iso nenä, suuri parta tekee kasvojen mittasuhteista sopusuhtaisemman.

5. Tarjoaa vaihtelua

Kun oma naama alkaa kyllästyttää, parran kasvatus tarjoaa vaihtelua. Jos partaa jo on, sen tyyliä on helppo muuttaa. Trimmeri pysyy lähes jokaisen kädessä.

6. Valeasu tai naamio

Parta on hyvä valeasu. Naamakarvojen avulla voi yrittää naamioitua niin, etteivät muut tunnista. Suuret maailmantähdet ja julkkikset hyödyntävät tätä kikkaa.

7. Playoff-parta

Kun kauden tärkeimmät pelit alkavat, miesurheilijoilla on tapana antaa parran rehottaa. Pleijariparta tuo onnea, näin uskotaan. Pelien päätyttyä parta saa lähteä.

8. Trendiparta

Parta on välillä muodissa, välillä ei. Kasvokarvat ovat muoti-ilmiö siinä, missä kaikki muukin ulkonäköön liittyvä, kuten hiukset ja pukeutuminen.

9. Kesäparta

Lomalla kesäparta koristaa miehen leukaa. Se on merkki vapaudesta – siitä, että ollaan irti työstä ja sen normeista. Syksyllä mies palaa kiltisti ruotuun ja kaivaa partahöylän naftaliinista.

10. Elämäntavan julistus

Erilaisissa alakulttuureissa parta on osa identiteettiä ja elämäntavan julistus omille ja muille. Esimerkiksi moottoripyöräpiireissä Harrikka ja parta kuuluvat erottamattomasti yhteen.

11. Ammatti-imago

Trendikkäässä digi-, mainos- tai markkinointitoimistossa vastaan kävelee parrakkaita kavereita, jotka ovat rentoja ja luovia. Virkamiehet, juristit ja liikkeenjohdon konsultit ajelevat leuat sileiksi.

12. Uskonto

Kristillinen ortodoksipapisto ja munkit kasvattavat täysparran. Ultraortodoksijuutalaiset pitävät partaa. Moni muslimi suosii partaa tai vähintään viiksiä. Sikhimiehet eivät saa ajaa partaansa.

13. Laiskuus

Ihminen on laiska otus, joka haluaa päästä vähällä. Päivittäinen parranajo vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Kun ei ryhdy moiseen, arki on helpompaa.

14. Perimmäinen syy

Valintojen takana ei ole välttämättä ihmeellisiä syitä. Moni kasvattaa parran, koska pystyy ja sellainen sattuu huvittamaan.

Jälkisanat: Hyvät ja huonot neuvot

Mikäli haluat karvoja kasvoihin, täältä voit lukea parran kasvatusohjeet ja parran hoitovinkit sekä parran muotoiliohjeet kotioloissa. Jos haluat, että homma menee pieleen, näin pilataan parta.