Parran muotoilu kotona – helpot ohjeet

Miten parta trimmataan kotona? Tarvitset peilin, kamman, vakaan käden, trimmerin ja hiussakset. Ota parta sivulta lyhyemmäksi ja jätä leuan alle suurin massa. Hyvä nyrkkisääntö kotioloissa on, että lyhennä partaa mahdollisimman vähän kerrallaan. (Päivitetty 20.2.2022)

Parran trimmaus – perusasiat

Valitse oikeat välineet

Tarvitset peilin, trimmerin, hiussakset ja kamman. Kaulan siistimisessä voi käyttää partavaahtoa ja -höylää tai partakonetta.

Valmistele mutta älä liikaa

Muotoile parta kuivana. Jos parta on märkä, anna sen ensin kuivua.

Kampaa tai harjaa parta ennen muotoilua, mutta älä föönää sitä suoraksi. Parta kannattaa trimmata siinä muodossa, johon se luonnollisesti asettuu.

Näin lopputulos näyttää hyvältä seuraavanakin päivänä.

Varovaisesti vähän kerrallaan

Trimmaa karvan pituudesta aina mahdollisimman vähän. Sitä on helppo lyhentää lisää, mutta takaisin kasvattamisen vie aikaa.

Vältä liian läheltä katsomista

Älä arvioi lopputulosta liian läheltä peilistä. Katso partaa samalta etäisyydeltä kuin kanssaihmiset. Kaikki parrat näyttävät lähietäisyydeltä epätasaisilta.

Parran muotoilun vaiheet

1. Trimmaa pulisongit lyhyeksi

Aloita parran trimmaaminen pulisongeista, aja ne lyhyiksi. Paksut pularit tekevät epäsiistin vaikutelman. Ota alarajaksi se kohta, jossa korvannipukka kiinnittyy leukaan.

Käytä trimmerissä ensin 9 millin korotuspalaa. Aja sen kanssa ylöspäin kohti hiuksia kunnes terä ei enää leikkaa karvoja. 

Sitten vaihda 6 millin korotukseen ja tee sama homma pari senttiä ylempää. Näin pulareihin tulee kevyt feidaus.

2. Tasaa parran sivut

Kun pulisongit on siistitty, siirry parran sivuihin. Ota korotuspala pois trimmeristä ja käännä trimmerin terän alaspäin.

Sen jälkeen kuljeta trimmeriä pularien alarajalta kohtisuoraan alaspäin pari kertaa. Ajokertojen välissä parta kannattaa kammata.

Tarkoituksena on ajaa sivulle sojottavat karvat pois ja tehdä parran sivuosaan suora linja.

3. Tasaa leuan etuosa

Leuan etuosa muotoillaan samalla tavoin. Trimmeri osoittaa alaspäin ja sitä kuljetetaan alaspäin parran muodon mukaisesti.

Tee tämä kolmesta kohdasta ja jokaisesta vain yhden kerran. Ja todella varovaisesti. Tarkoituksena ei ole ohentaa partaa, vaan hankkiutua eroon harottavista karvoista.

4. Suora linja leuan alaosaan

Sitten on aika nostaa leuka ylös ja tasoittaa parran alaosa. Ajolinja on parran kärjestä kohti kaulaa. Kun alakerta on käyty kerran läpi, kampaa parta ja tee uusi kierros.

5. Viimeistele lopputulos saksilla 

Trimmerin jälkeen on saksien vuoro. Ennen saksimista levitä partaöljyä tasaisesti joka puolelle partaa ja kampaa tai harjaa muotoonsa.

Käy saksien kanssa läpi koko parta. Mikäli joku karva vielä uskaltautuu muodon ulkopuolella, laita sen kuriin saksien avulla.

6. Rajaa ja siisti kaula

Lopuksi siisti kaularaja – ja ole tarkkana oikean paikan kanssa.  Jos kaluakarvat ovat päässeet pitkiksi, lyhennä ne trimmerillä. Sitten aja parta kaulasta partavaahdon ja -höylän tai partakoneen kanssa.

Miksi mies tarttui partatrimmeriin?

Kun aikanaan kasvatin ison parran, tajusin nopeasti, että muotoilu on tärkeä osa parran hoitoa

Monia partamalleja oli ollut helppo itse ylläpitää, mutta kiharan ja pitkän parran kanssa olin helisemässä. Halusin, että parta on siisti, mutta lopputulos ei vastannut odotuksia.

Olen pääsääntöisesti luottanut parran muotoilussa parturin palveluihin. Siihen on mielestäni hyvä syy: pitkää partaa ei ole helppo itse trimmata. 

Isoin haaste on se, että suurin osa meistä on käytännössä yksikätisiä. Siksi symmetrisen lopputuloksen saaminen on vaikeaa omin avuin. Mutta ei mahdotonta.

Koronan vuoksi minäkin tartuin pitkästä aikaa itse partatrimmeriin. Lopputuloksen kanssa kehtaa kävellä ulkona, mutta ammatinvaihtoa en ole harkinnut hetkeäkään.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.

Yksi ajatus koskien aihetta “Parran muotoilu kotona – helpot ohjeet”

Hyvä pointti, jätä kommentti!Peruuta vastaus

Exit mobile version