Partatrimmeri sakset kampa

Parran muotoilu kotona – helpot ohjeet

Miten parta trimmataan kotona? Siihen tarvitaan peili, kampa, vakaa käsi, trimmeri ja hiussakset. Sivulta parta otetaan lyhyemmäksi ja leuan alle jätetään suurin massa. Hyvä nyrkkisääntö kotioloissa on, että lyhennä partaa mahdollisimman vähän kerrallaan.

Parran trimmaus – muista nämä perusasiat:

  • Välineet: Tarvitset peilin, trimmerin, hiussakset ja kamman. Kaulan siistimisessä voi käyttää partavaahtoa ja -höylää tai partakonetta.
  • Alkutoimet: Kampaa tai harjaa parta ennen muotoilua
  • Huomio: Muotoile parta kuivana. Älä myöskään föönää partaa suoraksi. Parta kannattaa trimmata siinä muodossa, mihin se luonnollisesti asettuu. Näin lopputulos näyttää hyvältä seuraavanakin päivänä.
  • Varovainen ote: Trimmaa karvan pituudesta aina mahdollisimman vähän. Sitä on helppo lyhentää lisää, mutta takaisin kasvattamisen vie aikaa.
  • Lopputuloksen arviointi: Älä arvioi lopputulosta liian läheltä peilistä. Katso partaa samalta etäisyydeltä kuin kanssaihmiset. Kaikki parrat näyttävät lähietäisyydeltä epätasaisilta.

Parran muotoilun vaiheet

1. Trimmaa pulisongit lyhyeksi

Aloitan parran trimmaamisen pulisongeista, jotka ajan lyhyiksi. Paksut pularit tekevät epäsiistin vaikutelman. Otan alarajaksi sen kohdan, jossa korvanipukka kiinnittyy leukaan.

Käytän trimmerissä ensin 9 millin korotuspalaa. Ajan sen kanssa ylöspäin kohti hiuksia kunnes terä ei enää leikkaa karvoja. 

Sitten vaihdan 6 millin korotukseen ja teen saman homman pari senttiä ylempää. Näin pulareihin tulee kevyt feidaus.

2. Tasaa parran sivut

Kun pulisongit on siistitty, siirryn parran sivuihin. Otan korotuspalan pois trimmeristä ja käännän trimmerin terän alaspäin.

Sen jälkeen kuljetan trimmeriä pularien alarajalta kohtisuoraan alaspäin pari kertaa. Ajokertojen välissä parta kannattaa kammata.

Tarkoituksena on ajaa sivulle sojottavat karvat pois ja tehdä parran sivuosaan suora linja.

3. Tasaa leuan etuosa

Leuan etuosa muotoillaan samalla tavoin. Trimmeri osoittaa alaspäin ja sitä kuljetetaan alaspäin parran muodon mukaisesti.

Teen tämän kolmesta kohdasta ja jokaisesta vain yhden kerran. Ja todella varovaisesti. Tarkoituksena ei ole ohentaa partaa, vaan hankkiutua eroon harottavista yksilöistä.

4. Suora linja leuan alaosaan

Sitten on aika nostaa leuka ylös ja tasoittaa parran alaosa. Ajolinja on parran kärjestä kohti kaulaa. Kun alakerta on käyty kerran läpi, kampaan parran ja teen uuden kierroksen.

5. Viimeistele lopputulos saksilla 

Trimmerin jälkeen on saksien vuoro. Ennen tätä viimeistelyä laitan partaan partaöljyä.

Käyn saksien kanssa läpi koko parran. Mikäli joku karva vielä uskaltautuu muodon ulkopuolella, laitan sen kuriin saksien avulla.

6. Rajaa ja siisti kaula

Lopuksi siistin kaularajan. Jos karvat ovat päässeet pitkiksi, lyhennän ne trimmerillä. Sitten ajan parran kaulasta partavaahdon ja -höylän kanssa.

Miksi mies tarttui partatrimmeriin?

Kun aikanaan kasvatin ison parran, tuli nopeasti selväksi, että muotoilu on tärkeä osa parran hoitoa

Monia partamalleja oli ollut helppo itse ylläpitää, mutta kiharan ja pitkän parran kanssa olin helisemässä. 

Tätä kirjoittaessani olen luottanut parran muotoilussa ammattilaisen apuun yli viisi vuotta. Siihen on mielestäni hyvä syy: pitkää partaa ei ole helppo itse trimmata. 

Suurin haaste on se, että suurin osa meistä on käytännössä yksikätisiä. Siksi symmetrisen lopputuloksen saaminen on vaikeaa omin avuin. Mutta ei mahdotonta.

Koronan vuoksi minäkin tartuin pitkästä aikaa itse partatrimmeriin. Lopputuloksen kanssa kehtaa kävellä ulkona, mutta ammatinvaihtoa en ole harkinnut hetkeäkään.

 


Yksi ajatus koskien aihetta “Parran muotoilu kotona – helpot ohjeet”