Partaöljyn käyttö – mitä, miten ja miksi? [FAQ]

[[Käytä partaöljy, koska on parran hoidon perusta. Se tekee parrasta helposti käsiteltävän ja hyvännäköisen sekä hoitaa kasvojen ihoa. Partaöljy on parran hoitoaine eikä mikään turha ylellisyystuote.

 

Löydä paras partaöljy

1. Valitse miellyttävä tuoksu

Partaöljy valitaan usein tuoksun perusteella, ja oma nenä on siinä paras tuomari. Valitse itseä miellyttävä tuoksu tai vaihtoehtoisesti hajuton partaöljy.

2. Testaa, mikä öljy toimii

Kysy toki suosituksia, mutta kokeile käytännössä, mikä partaöljy sopii sinulle. Jos parta kiiltää ja näyttää hyvältä sekä iho parran alla pysyy kunnossa, olet oikeilla jäljillä.

3. Sovita hinta omaan budjettiin

Partaöljy ei ole huippukallis tuote. Mutta jos öljyä kuluu enemmän, voi olla tarvetta sovittaa hinta kukkarolle sopivaksi. Partaöljyä on helppo valmistaa itse, ja se on siten edullista.1. Miksi partaöljyä käytetään?

Kolmesta syystä:

 • Partaöljy hoitaa ihoa parran alla.
 • Parta on helpompi hallita ja käsitellä.
 • Parta näyttää hyvältä ja elinvoimaiselta.

Partaöljy on tärkein yksittäinen asia parran hoidossa. Ei ole parran hoitoa ilman partaöljyä, mikään ei korvaa tai poista sen tarvetta.

Partaöljy on hoitoaine. Jos öljyä ei käytä, iho parran alla alkaa kuivua, kutista ja hilseillä. Moni kasvatusprojekti päättyy tähän vaivaan, josta pääsee helposti eroon öljyn avulla.

Partaöljy pehmentää karvoja, jolloin niitä on helppo harjata tai kammata. Jos kiskoo kamman läpi kuivan ja takkuisen parran, on vaarana, että karvat vahingoittuvat ja katkeilevat. Lopputuloksena on epätasainen ja epäsiisti parta.

Öljytty parta voi hyvin ja näyttää paremmalta. Karvat kiiltävät ja asettuvat kantajansa haluamaan muotoon, eivätkä sojota joka suuntaan.

2. Mihin partaöljyn vaikutus perustuu?

Partaöljy tulee apuun, kun ihon ja parran omat öljyt eivät enää riitä. Se on hoitoaine, joka suojaa, ravitsee ja kosteuttaa. Öljy imeytyy iholla olevaan karvatuppeen.

Karvatuppi on karvan juurta ympäröivä ihon osa. Tupen ympärillä on hiki- ja talirauhanen, joka erittää iholle talia. Tämän rasvan tarkoitus on pitää iho notkeana.

Kun parta kasvaa, talirauhasesta erittyvä rasva leviää partakarvaan. Tällöin iho ei saa sitä rasvamäärää, mihin se on tottunut. Siksi iho kuivuu.

3. Mikä on sopiva määrä partaöljyä?

Nyrkkisääntö: älä säästele, älä myöskään lotraa. Sopiva määrä riippuu parran pituudesta. Viikinkiparta voi vaatia kämmenpohjallisen, muuten tipat riittävät.

 • Lyhyt: pari kolme tippaa
 • Keskipitkä: 4–8 tippaa
 • Pitkä: +8 tippaa

Sopiva määrä löytyy kokeilemalla. Iho kyllä ilmoittaa, jos annoskoko ei ole riittävä. Mikäli iho pääsee kuivahtamaan, on tehohoidon paikka. Silloin öljyä ei kannata säästellä.

4. Kuinka usein partaöljyä käytetään? 

Päivittäin. Aamulla tarve on suurin. Yön jäljiltä parta sojottaa joka suuntaan tai on painautunut linttaan. Partaöljyn ja kamman avulla sen voi palauttaa edustuskuntoon.

Partaöljyä on syytä käyttää kasvojen pesun ja suihkun jälkeen, koska pesu kuivattaa karvoja. Lisäksi parta on silloin puhdas ja ihohuokoset auki.

5. Partaöljy – tuoksulla vai ilman?

Tämä on makukysymys. Toiset tykkäävät hajuttomasta, toiset haluavat tuoksut mukaan. 

Yksi näkökulma on se, että parranajon jälkeen on tapana laittaa partavettä. Kun ei enää ajele leukaperiä, tämä tuoksun lähde katoaa. 

Partaöljy voi ajaa saman asian. Tuoksun ansiosta voi olla huolitellumpi ja itsevarmempi olo kuin ilman sitä.

6. Miten vuodenajat vaikuttavat partaöljyn tarpeeseen?

Kylmät ja tuuliset talvikuukaudet kuivattavat ihoa. Lisäksi talvelle vietetään enemmän aikaa sisätiloissa, ja keskuslämmityksellä on sama vaikutus ihoon.

Siksi partaöljylle on tarvetta talvella. Mutta niin on kesälläkin.

Auringonpaiste kuivattaa partakarvoja, mutta ei vaalenna niitä kuten hiuksia. Jos yhtälöön lisää ahkeran uimisen, on syytä käyttää tavallista enemmän partaöljyä. 

Ei ole huono ajatus kuljettaa öljypulloa mukana rannalla. Muuten kesän jälkeen leuassa on kuiva ja koppurainen karvapehko. Niin on käynyt minulle.

7. Mistä partaöljyä voi ostaa?

Partaöljyt voi ostaa netistä tai kivijalasta. Aikaisemmin partaöljy oli erikoisliiketavaraa, mutta nykyisin sitä myydään monessa paikassa.

Partaöljyä voi ostaa parturista, kosmetiikkaliikkeestä, marketista, luontaistuotekaupasta ja verkkokaupasta.

8. Voiko partaöljyä tehdä itse?

Voi. Se on helppoa ja edullista. Kaikki tarvittavat raaka-aineet saa luontaistuotekaupasta.

Perusraaka-aineita on kaksi: luonnonöljy ja eteerinen öljy. Työnjako on se, että luonnonöljyt hoitavat ja eteeriset öljyt tuovat tuoksut mukaan.

Sopivia luonnonöljyjä ovat muun muassa manteli-, jojoba-, argan-, kookos- ja hamppuöljy. Eteerisen öljyn valinnassa kannattaa luottaa omaan tai makutuomarin nenään.

Oma reseptini on 50 ml manteliöljyä ja 50 ml jojobaöljyä plus 15 tippaa männyntuoksuista eteeristä öljyä. Lisää reseptejä löytyy helposti googlaamalla.

Kaada kaikki raaka-aineet pienen suppilon avulla samaan pulloon. Laita korkki kiinni ja sekoita. Partaöljy on heti valmista käytettäväksi.

9. Mitä partaöljy maksaa?

Partaöljyä myydään tavallisesti 30 ml pulloissa. Tyypillinen hinta on haarukassa 13–30 €, mutta alennusmyynnistä saa edullisemminkin. Keskihinta on luokkaa 21,5 €.

Entä jos partaöljyn tekee itse?

Minulla on tapana ostaa raaka-aineet Ruohonjuuresta:

 • 100 ml jojobaöljyä: n. 21 €,
 • 100 ml manteliöljyä: n. 7 €
 • mänty, eteerinen öljy: n. 9 € 

Pullo eteeristä öljyä riittää ainakin 10 satsiin, joten yhden kerran kustannus on noin 1 €. 

Matematiikka menee siis näin:

 • 200 ml partaöljyä: 21 € + 7 € + 1€ = 29 €
 • 10 ml maksaa: 29 € / 20 = 1,45 €
 • 30 ml maksaa: 3 x 1,45 € = 4,35 €

Mikäli partaöljyä kuluu muutama pullo vuodessa, ne voi aivan hyvin ostaa kaupasta. Pitkän parran kanssa säästää pitkän pennin tekemällä partaöljyn itse.

10. Kasvu ja partaöljy – nopeuttaako partaöljy parran kasvua?

Mikään tuote ei nopeuta parran kasvua. Jos joku väittää niin, kyseessä on käärmeöljykauppias. 

Ainoa tapa edistää parran kasvua on pitää itsestään huolta: syödä terveellisesti, nukkua hyvin ja kuntoilla säännöllisesti. 

Kaikki partaöljyt hoitavat hommansa vähintäänkin kohtuullisesti. Paras partaöljy löytyy kokeilemalla itse, ei kysymällä muilta. Tuoksulla on suuri merkitys – se jos mikä, on makukysymys.

11. Onko partaöljyssä myös huonoja puolia?

Parran näkökulmasta ei ole, mutta pari huonoa puolta kuitenkin löytyy. 

Kun partaa sivelee, öljyä tarttuu käsiin. Öljy leviää kaikkeen, mihin kädet koskevat – puhelimeen, tietokoneen näppäimistöön ja ovenkahvoihin. Tiedän tämän kokemuksesta.

Voimakastuoksuinen partaöljy saattaa häiritä muita – niin kuin kaikki muutkin parfyymit. Sain kerran lahjaksi hajustettua partaöljyä, jota käytin kerran. Sain siitä päänsäryn.

12. Mitä jos ei käytä partaöljyä?

Lyhyt parta ei öljyä kaipaa, mutta pitkän kanssa asia on toisin. Iho kuivuu, hilseilee ja kutisee. Naamaa saa raapia urakalla. 

Kuivat karvat takkuuntuvat ja katkeavat, kun niitä kampaa. Parta sojottaa joka suuntaan ja menettää elinvoimansa. Pahimmassa tapauksessa se pitää ajaa pois.

Kuka sellaista nyt haluaisi? Älä pilaa partaasi.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.

Yksi ajatus koskien aihetta “Partaöljyn käyttö – mitä, miten ja miksi? [FAQ]”

Hyvä pointti, jätä kommentti!Peruuta vastaus

Exit mobile version