Parran kasvatus - kuinka kasvattaa parta

Parran kasvatus – miten kasvattaa parta?

Kuinka kasvattaa kokoparta? Tarvitset sopivat perintötekijät, aikaa ja kärsivällisyyttä sekä parran muotoilun taitavan parturin palveluita. Kun pituutta alkaa kertyä, parta tarvitsee päivittäistä hoitoa, eli partaöljyä, harjaamista ja vesipesua.
(Päivitetty 27.2.2022)

Parran kasvatus vaiheet

1. Anna parran rehottaa: 1–3 kk

Älä koske partaan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Iho alkaa muutaman viikon jälkeen kutista, pääset siitä eroon partaöljyllä.

Anna parran kasvaa vapaasti ja valtoimenaan, vaikka kasvu voi olla epätasaista ja karvat sojottavat eri suuntiin. Voit siistiä kaularajan tässä vaiheessa.

2. Kasvata partaa muodossa: 3–12 kk

Mene kolmen kuukauden jälkeen parturille, joka muotoilee parran. Sen jälkeen näet, millainen parta on mahdollista kasvattaa.

Käy parturilla 2–3 kuukauden välein parran kasvun nopeudesta riippuen. Näin parta saa pituutta, mutta et näytä metsänpeikolta .

3. Hoida ja ylläpitä partaa 12 kk–

Noin vuodessa voit kasvattaa suuren parran. Kun olet saavuttanut halutun pituuden, tiivistä parturikäyntejä. Voit myös opetella itse muotoilemaan parran kotona.

Jos haluat pitää parran tiukasti muodossa, käy parturilla kahden viikon välein. Noin kuukauden huoltovälit riittävät, jos et esiinny työksesi vaikkapa televisiossa.

Parran kasvu riippuu perintötekijöistä

Komean parran kasvattaminen edellyttää voittoa geenibingossa. Perintötekijöiden vuoksi toiset saavat tuuhean parran, mutta toisille kasvaa harva parta tai pelkät haivenet. Siitä huolimatta ei kannata liian helposti heittää pyyhettä kehään.

Kuulen säännöllisesti kommentteja, että minä en pystyisi kasvattamaan samanlaista partaa kuin sinulla on. Toisinaan tämä pitää paikkaansa. Olen kuullut väitteen myös miehiltä, joilla on voimakkaampi parrankasvu kuin minulla. Omat arviot menevät välillä todella metsään.

Jätä parta kolmeksi kuukaudeksi rauhaan

Sitä, pystyykö kasvattamaan parran, ei oikeasti tiedä ennen kuin yrittää tosissaan. Se ei onnistu ilman hyvää syytä eli motivaatiota. Syitä on lukuisia, mutta yksi niistä on se, että tutkimuksien mukaan naiset suosivat parrakkaita miehiä, kun hakusessa on parisuhde.

Parran kasvattamisessa tarvitaan ennen kaikkea aikaa ja kärsivällisyyttä. Ja sitä, ettei aja partaa. Eikä trimmaa tai muotoile, vaikka mieli tekisi.

Hyvä nyrkkisääntö on, että anna parran kasvaa kolme kuukautta. Vaikka karvat sojottavat joka suuntaan ja leuka kutisee, älä leikkaa tai muotoile partaa. Pääset kutinasta eroon partaöljyllä, jota saa partureista, verkkokaupoista, kemikalioliikkeistä ja tavarataloista.

Parran kasvatus on kätevä aloittaa kesäparrasta. Kun lomien jälkeen palaa ihmisten ilmoille, kasvoja koristaa jo kunnon skegge. 

Parran rajaus leuan alta mahdollisimman alas

Kaulan siistiminen on ainoa asia, mitä tässä vaiheessa saat tehdä. Se on itse asiassa suositeltavaa, sillä rehuparta näyttää huomattavasti siistimmältä, kun kaula on rajattu.

Sopiva paikka kaularajalle on yksi tai kaksi sormenleveyttä aataminomenan yläpuolella. Näin raja tulee leuan ja kaulan taitekohdan tienoille. Jos olet epävarma, mieluummin alemmas kuin ylemmäs.

Liian monet miehet rajaavat partansa liian ylös, aivan leukaluun alareunaan. Tämä tyyli on koominen, varsinkin jos leukoja on kertynyt enemmän kuin yksi. Se nimittäin korostaa kaksoisleukaa.

Parran suurin massa kasvatetaan leuan alle, joten jätä sinne mahdollisimman paljon karvoitusta.

Naiset hallinnoivat miesten kasvoja

Kutina ei ole ainoa ärsyttävä asia, johon kasvattajana törmäät. Kasvokarvoitus on niin näkyvä piirre, että kanssaihmiset tuntevat tarvetta kommentoida sitä: osa tykkää, osa ei. Jos tunnet pakottavaa tarvetta miellyttää kaikkia, parran kasvatus loppuu lyhyeen.

Usein projekti päättyy puolison tai tyttöystävän päätökseen.

”Mitä mieltä vaimo on parrasta?” Se oli yleisin minulle esitetty kysymys kasvatuksen alkutaipaleella. Minut yllätti se, kuinka monen miehen autonomia ei yllä kasvokarvoituksen tasalle, vaikka naama on melko henkilökohtainen elämänalue.

Vitsit ovat keino ottaa muutos haltuun

Kuulin vitsejä ja kommentteja noin vuoden verran ennen kuin ympäristö tottui uuteen ulkoasuuni. Aluksi epäiltiin, että partakone on mennyt epäkuntoon tai hukkaan. Sitten tulivat terroristivitsit, jotka sopivat huonosti tähän maailmanaikaan.

Paras keino lopettaa vitsailu on lähteä itse siihen mukaan. Kaikesta huolimatta vitsit kuuluvat asiaan, sillä niillä huomioidaan toisessa tapahtunut muutos. Lisäksi parta on kelpo smalltalkin aihe, ainakin omaperäisempi kuin sää.

Ammattilainen hanskaa parran muotoilun

Mikäli hermosi on pitänyt, kolmen kuukauden kuluttua naama on kuin metsänpeikolla. Mutta sen alla on piilossa ihminen, jonka esiin kaivamiseen tarvitaan ulkopuolista apua. On aika varata aika parran muotoilun taitavalle parturille.

Ensimmäinen parturikäynti on ratkaiseva hetki koko kasvatusprojektissa. Sen jälkeen peili kertoo, onko sinun mahdollista kasvattaa tyylikäs kokoparta. Käy parturissa käydä parin kuukauden välein, kunnes olet saavuttanut halutun mitan.

Parran muotoilu on järkevää jättää ammattilaisille, jos tavoitteesi on iso parta. Lyhyen parran trimmaaminen ei ole temppu eikä mitään. Kotiparturi pilaa helposti ison parran, varsinkin jos ei tiedä, mitä on tekemässä.

Tosin tämäkin taito on otettavissa haltuun, jos on sinulla motivaatiota ja taipumusta huolellisuuteen ja näppäryyteen.

Parran kasvunopeus – kuinka nopeasti parta kasvaa?

Parran kasvunopeus on yksilöllistä, mutta keskimäärin parta kasvaa noin 0,3 millimetriä vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että parta kasvaa noin 1 senttimetrin kuukaudessa.

Parran kasvunopeudessa on huomattavia eroja. Kun olin armeijassa, joidenkin oli pakko höylätä naama kaksi kertaa päivässä. Toiset huristelivat sähkökoneelle kaksi kertaa viikossa ja menivät läpi samoista tarkastuksista.

Parran kasvuvauhti voi vaihdella kasvojen eri alueilla, samoin yksittäisten karvojen. Siksi parran muotoilu myös kasvatusvaiheessa kannattaa, koska muodossa oleva parta näyttää tuuheammalta ja pidemmältä kuin joka suuntaan sojottava harakanpesä.

Myös karvatyyppi vaikuttaa kasvutusaikaan: suora karva näyttää nopeammin pitkältä kuin kihara parta.

Parran kasvattaminen on joka tapauksessa hidasta puuhaa. Varaudu, että ison parran kasvattamiseen menee vähintään vuosi, mutta projekti voi olla pidempi tai lyhyempi. Parta tarvitsee hankkeen aikana säännöllistä hoitoa, eikä partaöljyä ainakaan kannata säästellä.

Kikkakolmoset ja kasvukiihdyttyminet ovat huijausta

Pidä mielessä, ettei mikään tuote tai kikkakolmonen kiihdytä parran kasvua. Seerumin hierominen leukaan nyppylärullan kanssa ei kasvata kuin myyjän pankkitilin saldoa.

Mikäli haluat edistää karvoittumista, parhaat keinot ovat terveellinen ravinto ja riittävä määrä unta sekä liikunta, erityisesti lihaskuntoharjoittelu, sillä se nostaa testosteronitasoa.

Kasvatuskokeilun lopputulos voi olla se, ettei naamaan ilmesty metsuripartaa. Karvoja voi kuitenkin kasvattaa sinne, mistä niitä pukkaa. Eli korostaa omia vahvuuksia: sänkiparta, pulisongit, viikset, pukinparta…

Vaihtoehtoja siis riittää. Valitse se, mikä miellyttää omaa silmää, sillä partamuoti muuttuu aikojen mukana. Täältä löytyy minun partahistoriani, johon kuuluu kaikkea pukinparrasta rekkamiesviiksiin.

Kokoparta on komea, mutta se ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto.

Ota talteen parran kasvatuksen huoneentaulu

 

Exit mobile version