Parran kasvatus – näillä ohjeilla onnistut

Miten kasvattaa parta? Tarvitset sopivat perintötekijät, aikaa ja kärsivällisyyttä sekä parran muotoilun taitavan parturin palveluita. Kun partaa kasvaa pituutta, se tarvitsee päivittäistä hoitoa, eli partaöljyä, harjaamista ja vesipesua. Lue lisää, niin saat tarkemmat vinkit.
(Päivitetty 6.1.2024)

Parran kasvatus vaiheet

1. Anna parran rehottaa: 1–3 kk

Anna parran kasvaa vapaasti ensimmäiset kolme kuukautta. Iho alkaa kutista parin viikon jälkeen, mutta pääset siitä eroon partaöljyllä. Voit siistiä kaularajan tässä vaiheessa.

2. Kasvata partaa muodossa: 3–12 kk

Mene kolmen kuukauden jälkeen parturille, joka muotoilee parran. Sen jälkeen näet, millainen parta on mahdollista kasvattaa. Käy sitten parturilla 2–3 kuukauden välein.

3. Hoida ja ylläpitä partaa 12 kk–

Noin vuodessa voit kasvattaa suuren parran. Kun olet saavuttanut halutun pituuden, tiivistä parturikäyntejä. Voit myös opetella itse muotoilemaan parran kotona.

Parran kasvu riippuu perintötekijöistä

Parran kasvatus edellyttää voittoa geenibingossa. Perintötekijöiden vuoksi toiset saavat tiheän kokoparran. Mutta toisilla on heikko parran kasvu, ja lopputulos on harva tai laikukas parta. Siitä huolimatta älä heitä pyyhettä kehään liian.

Kuulen säännöllisesti kommentteja, että minä en pystyisi kasvattamaan samanlaista partaa kuin sinulla on. Toisinaan tämä pitää paikkaansa. Olen kuullut väitteen myös miehiltä, joilla on voimakkaampi parrankasvu kuin minulla. Eli omat arviot menevät välillä todella metsään.

Näin aloitat parran kasvatuksen

Sitä, pystytkö kasvattamaan parran, tiedät vasta, kun olet oikeasti yrittänyt. Siihen tarvitset hyvän syyn. Ehkä parta näyttää mielestäsi hyvältä tai kaipaat vaihtelua. Sekin voi vaikuttaa, että tutkimusten mukaan naiset suosivat parrakkaita miehiä, kun hakusessa on parisuhde.

Parran kasvattamisessa tarvitset ennen kaikkea aikaa ja kärsivällisyyttä. Tärkeintä on se, ettet aja partaa. Tai trimmaa tai muotoile, vaikka kuinka mieli tekisi.

Hyvä nyrkkisääntö on, että anna parran kasvaa kolme kuukautta. Vaikka karvat sojottavat joka suuntaan ja leuka kutisee, älä leikkaa tai muotoile partaa. Pääset kutinasta eroon partaöljyllä, jota saa partureilta, verkkokaupoista, kemikalioliikkeistä ja tavarataloista

Vinkki 💡 Aloita parran kasvatus kesäparrasta. Kun lomien jälkeen palaat ihmisten ilmoille, kasvoja koristaa jo kunnon skegge. 

Rajaa parta leuan alta mahdollisimman alas

Kaularajan siistiminen on ainoa asia, mitä kasvatuken alkuvaiheessa saat tehdä. Se on ansiosta rehuparta näyttää huomattavasti siistimmältä.

Parran suurin massa kasvatetaan leuan alle, joten jätä sinne mahdollisimman paljon karvoitusta. Liian monet miehet rajaavat partansa liian ylös, aivan leukaluun alareunaan. 

Tämä tyyli on koominen – varsinkin jos leukoja on kertynyt enemmän kuin yksi. Nimittäin liian ylös rajattu parta korostaa kaksoisleukaa. 🤦

Vinkki 💡 Sopiva paikka kaularajalle on yksi tai kaksi sormenleveyttä aataminomenan yläpuolella. Näin raja tulee leuan ja kaulan taitekohdan tienoille. Jos olet epävarma, mieluummin alemmas kuin ylemmäs.

Anna parturin muotoilla partasi

Mikäli hermosi on pitänyt, kolmen kuukauden kuluttua naama on kuin metsänpeikolla. Mutta sen alla on piilossa ihminen, jonka esiin kaivamiseen tarvitset ulkopuolista apua. On aika varata aika parran muotoilun taitavalle parturille.

Parran muotoilu on järkevää jättää ammattilaisille, jos tavoitteesi on iso parta. Lyhyen parran trimmaus ei ole temppu eikä mikään. Mutta kotiparturi pilaa helposti ison parran. Varsinkin jos et  tiedä, mitä olet tekemässä.

Ensimmäinen parturikäynti on ratkaiseva hetki koko kasvatusprojektissa. Sen jälkeen peili kertoo, onko sinun mahdollista kasvattaa tyylikäs kokoparta. 

Vinkki 💡 Tämän jälkeen käy parturissa käydä parin kuukauden välein, kunnes olet saavuttanut halutun mitan. Kun parta kasvaa yli tekemäsi kaularajan, voit unohtaa kaulan siistimisen. Raja ei enää näy parran alta, ja kaulakarvat tuovat partaan lisämassaa.

Kauanko parran kasvatus kestää?

Parran kasvattaminen on hidasta puuhaa. Varaudu, että ison parran kasvattamiseen menee vähintään vuosi. Mutta projekti voi olla pidempi tai lyhyempi, sillä parran kasvunopeus on hyvin yksilöllistä. 

Kun parta on haluamassasi mitassa, käy parturissa useammin. Tai opettele itse muotoilemaan parta.

Jos haluat pitää parran tiukasti muodossa, käy parturilla kahden viikon välein. Noin kuukauden huoltovälit riittävät, jos et esiinny työksesi vaikkapa televisiossa.

Vinkki 💡Parta tarvitsee pitkän hankkeen aikana säännöllistä hoitoa. Partaöljy on ainoa tuote, mitä tarvitset. Öljyn avulla pääset eroon kiusallisesta kutinasta: Se myös kosteuttaa kuivaa partaa ja auttaa mahdollisen hilseilyn kanssa.

Miksi parta hilseilee? 

Yleisin syy on kuiva iho parran alla, mikä voi johtua esimerkiksi kylmästä säästä, stressistä tai shampoon käytöstä.

Kuinka nopeasti parta kasvaa?

Parran kasvunopeus on yksilöllistä, mutta keskimäärin parta kasvaa noin 0,3 millimetriä vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että parta kasvaa noin 1 senttimetrin kuukaudessa.

Parran kasvunopeudessa on huomattavia eroja. Kun olin armeijassa, joidenkin oli pakko höylätä naama kaksi kertaa päivässä. Toiset huristelivat sähkökoneelle kaksi kertaa viikossa, ja he menivät läpi samoista tarkastuksista.

Parran kasvuvauhti voi vaihdella kasvojen eri alueilla, samoin yksittäisten karvojen. Siksi parran muotoilu myös kasvatusvaiheessa kannattaa, koska hyvin muotoiltu parta näyttää tuuheammalta kuin joka suuntaan sojottava harakanpesä.

Myös karvatyyppi vaikuttaa kasvutusaikaan: suora karva näyttää nopeammin pitkältä kuin kihara parta.

Miten saan parran kasvamaan?

Mikään tuote tai kikkakolmonen ei edistä parran kasvua. Parran kasvatusseerumin hierominen leukaan ei nopeuta tai tehosta kasvua sitten yhtään.

Kasvaako parta nopeammin, jos sen ajaa? Ajaminen ei vaikuta kasvunopeuteen, sillä parrankasvu on hyvin yksilöllistä ja riippuu pitkälti perintötekijöistä.

Mikä sitten nopeuttaa parran kasvua?

Jos haluat saada parran kasvamaan, ainoat keinot ovat 

  1. terveellinen ravinto,
  2. riittävä määrä unta ja 
  3. liikunta, erityisesti lihaskuntoharjoittelu, sillä nostaa testosteronitasoa.

Omakohtaisia parran kasvatus kokemuksia

Kutina ei ole ainoa ärsyttävä asia, johon parran kasvattajana törmäät. Kasvokarvoitus on niin näkyvä piirre, että kanssaihmiset tuntevat tarvetta kommentoida sitä: osa tykkää, osa ei. Jos tunnet pakottavaa tarvetta miellyttää kaikkia, parran kasvatus loppuu lyhyeen.

Usein projekti päättyy puolison tai tyttöystävän päätökseen.

”Mitä mieltä vaimo on parrasta?” Se oli yleisin minulle esitetty kysymys kasvatuksen alkutaipaleella. Minut yllätti se, kuinka monen miehen autonomia ei yllä kasvokarvoituksen tasalle, vaikka naama on melko henkilökohtainen elämänalue.

Kuulin vitsejä ja kommentteja noin vuoden verran ennen kuin ympäristö tottui uuteen ulkoasuun. Aluksi epäiltiin, että partakone on mennyt epäkuntoon tai hukkaan. Sitten tulivat terroristivitsit, jotka sopivat huonosti tähän maailmanaikaan.

Vinkki 💡 Paras keino lopettaa vitsailu on lähteä itse siihen mukaan. Kaikesta huolimatta vitsit kuuluvat asiaan, sillä niillä huomioidaan toisessa tapahtunut muutos. Lisäksi parta on kelpo small talkin aihe, ainakin omaperäisempi kuin sää.

Valitse partatyyli, joka perustuu vahvuuksiisi

Kasvatuskokeilun lopputulos voi olla se, ettei naamaasi ilmesty metsuripartaa. Voit kuitenkin kasvaa karvoja sinne, mistä niitä pukkaa. Eli voit korostaa omia vahvuuksia: kasvata seksikäs sänkiparta, hienot pulisongit, tyylikkäät viikset, rokkaava pukinparta…

Vinkki 💡 Vaihtoehtoja siis riittää. Valitse se, mikä miellyttää omaa silmää, sillä partamuoti muuttuu aikojen mukana. Minullakin on oma partahistoriani, johon kuuluu kaikkea pukinparrasta rekkamiesviiksiin.

Kokoparta on toki komea, mutta se ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi. 

 

Hyvä pointti, jätä kommentti!Peruuta vastaus

Exit mobile version