Partajeesus tarkoittaa miestä, jolla on kokoparta ja pitkät hiukset. Se on puhekielinen ilmaisu, jossa on mukana halventava sävy. Sanaa käytetään silloin, kun karvanaaman ulkonäköä pidetään epäsiistinä.
Partajeesus-leiman saaminen edellyttää, että on kokoparta ja pitkät hiukset. Pelkkä parta tai pitkät hiukset eivät yksinään riitä, tarvitaan molemmat.
Kyseessä on yhdyssana, joka muodostuu kahdesta sanasta, parta ja Jeesus. Kristillisessä kuvataiteessa Jeesus on perinteisesti kuvattu parrakkaana ja pitkähiuksisena miehenä.
Tämä kuvaustapa on niin ikoninen, että parta ja pitkät hiukset yhdistetään automaattisesti nasaretilaiseen puuseppään. Siksi on luontevaa, että parta ja Jeesus on yhdistetty yleistermiksi “partajeesus” kuvaamaan samantyylisiä miehiä.
Partajeesus ei ole kohtelias kehu
Partajeesus ei ole neutraali termi. Se viestii, että mies ei ole pitänyt parrastaan huolta. Se kehottaa vähintään epäsuorasti menemään parturiin ja laittamaan karvat ja hiukset kuriin.
Miksi partajeesus-sanassa on halventava sävy? Se johtuu vallitsevista normeista: kokoparran ja pitkien hiuksien yhdistelmä sotii vallitsevia siisteys– ja kauneuskäsityksiä vastaan. Siis sitä, millaista ulkonäköä miehille pidetään sopivana.
“Katso, mikä partajeesus”, ei ole todellakaan kehu. Päinvastoin.
Maailma ei ole tietenkään mustavalkoinen, eikä täysparta ja pitkät hiukset ole automaattisesti tyylirikko. Miesten ulkonäköä säätelevät normit ovat muuttuneet sallivammaksi, mutta tässä on eroja.
Aika harvalla juristilla, liikkeenjohdon konsultilla tai valtion virkamiehellä on kokoparta ja miesnuttura. Luovalla alalla kukaan ei kiinnitä huomiota metsuripartaan ja tuulessa hulmuaviin hiuksiin. Hyvä niin, kyllä tähän maailmaan partoja mahtuu.
Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.