Kesäparta on varma loman merkki. Mies on vaihtanut vapaalle ja pitää samalla lomaa myös parranajosta. Kesäloma on niin lyhyt, että parta ei välttämättä tarvitse hoitoa. Muutaman pikkujutun voit kuitenkin tehdä.

Kesäparta ohjeet

  1. Kun loma alkaa, lopeta parranajo siihen paikkaan.
  2. Kesäparta ei välttämättä tarvitse muotoilua tai hoitoa.
  3. Käytä partaöljyä, jos iho parran alla alkaa kutista. Muutama tippa riittää.
  4. Siisti kaularaja, jos haluat näyttää huolitellulta.
  5. Pese parta pelkällä vedellä, kun käyt suihkussa.
  6. Aja kesäparta pois loman jälkeen ja palaa normaaliin parranajorytmiin.

Mikä on kesäparta?

Kesäparta tarkoittaa usein samaa kuin lomaparta. Jos normaalisti pidät leukasi sileänä, kesäparran ideana on ottaa taukoa parranajosta. Kasvoille ilmestyvä parta on kesäloman merkki ja julistus, että nyt olen vapaalla.

Taustalla lienee ajatus, että oravanpyörässä pyöriessä pitää näyttää siistiltä. Lomalla poiketaan hetkeksi tästä normista ja annetaan parran rehottaa. Kun vapaus päättyy, palataan arkeen ja ruotuun. Silloin kesäparta saa lähteä.

Kesäpartaa kasvatetaan tyypillisesti kesälomaviikot eli 4–5 viikkoa. Tässä ajassa on mahdollista kasvattaa reilun sentin pituinen parta. Pituus riippuu henkilökohtaisesta parrankasvutahdista ja siitä, kuinka kihara partakarva on.

Kesäparta on helppohoitoinen

Jos kasvatusaika on noin kuukausi, parran hoitoon ei tarvitse kauheasti panostaa. Parin viikon kohdalla parta alkaa kutista, mutta tästä vaivasta pääsee helposti eroon partaöljyn avulla. Kutina johtuu siitä, että iho parran alla alkaa kuivua.

Pelkkä vesi riittää parran puhdistamiseen. Älä koskaan pese partaa tavallisella saippualla tai shampoolla. Vältä myös partasaippuan ja partashampoon käyttöä. Kaikki pesutuotteet kuivattavat partaa ja sen alaista ihoa. Jos sinun tarvitsee jostain syystä pestä kesäparta –  esimerkiksi jos tuoksuu savulta metsäkeikan jälkeen – tee se hiustenhoitoaineella.

Kuukauden projektin aikana partaa ei tarvitse varsinaisesti muotoilla. Voit siistiä kaularajan, koska näin rajattu parta näyttää siistiltä ja huolitellulta. Voit trimmata parran tiettyyn mittaan, mutta se ei ole varsinaisesti kesäparran perusidean mukaista toimintaa. Kesäparran on tarkoitus antaa kasvaa tietty aika, ja sitten hankkiutua siitä eroon.

Mitkä ovat kesäparran hyvät puolet?

  • Positiiviset kommentit: osa pitää partaa tyylikkäänä ja seksikkäänä.
  • Kesäparta säästää aikaa ja vaivaa, koska leukaa ei tarvitse ajella aamuisin. 
  • Kasvojen iho saa olla hetken rauhassa terien viilloilta ja koneella hinkkaamiselta.
  • Kesäparta tuo vaihtelua henkilökohtaiseen tyyliin
  • Kesäparta on mukava tapa viestiä siitä, että nyt on kesä ja minä olen lomalla.
  • Kun kesäparta saa pituutta, se suojaa ihoa auringolta.
  • Kesäparta saa näyttämään vanhemmalta (nuoret miehet).

Mitkä ovat kesäparran huonot puolet?

  • Negatiiviset kommentit: kaikki eivät tykkää parrasta, eivätkä pidä sitä omana tietonaan.
  • Kesäparran kasvattaja voi kärsiä kutisevasta ihosta, jos ei käytä partaöljyä.
  • Kesäparta ei näytä hyvältä, jos parrankasvu on epätasaista.
  • Jos parta ei ole se oma juttu, naama ei näytä tai tunnu omalta.
  • Kesäparta saa näyttämään vanhemmalta (vanhat miehet).

Kun loma loppuu, kesäparta lähtee – tai sitten ei

Kesäparta on mukava lomaprojekti, joka etenee omalla painollaan. Kun loma on ohi, parta saa lähtöpassit. Voit ajatella sitä eräänlaisena siirtymäriittinä: vapauden merkit ajetaan pois ennen paluuta arkeen, jota ohjaavat tiukemmat säännöt.

Jos huomaat kesän päätteeksi, että viihdyt parran kanssa, siitä ei tarvitse hankkiutua eroon. Kasvatin oman isomman partani yhden kesälomaprojektin jälkeen. Suuren parran kasvattaminen kestää tyypillisesti noin vuoden.

Parta on komea kapistus ympäri vuoden. “Partaa on vanhastaan pidetty miehekkyyden, arvovallan, viisauden, voiman ja seksuaalisen kyvykkyyden merkkinä”, kirjoittaa Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki mainiossa kesäparta-artikkelissaan

Kyllä noiden merkkien taakse kelpaa kokoontua.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.

Lue myös nämä 👇