Kasvattaako parta vai ei? Punnitse ensin hyvät ja huonot puolet, tee sitten päätös. Tämä lista plussista ja miinuksista helpottaa vertailua ja päätöksentekoa.

Mitkä ovat parran hyvät puolet?

1. Parta näyttää hyvältä 

Parta on komea, siinä silmä lepää, jos sattuu pitämään parroista.

2. Kasvojen herkkä iho ei rasitu

Parran pitäminen säästää kasvojen ihoa rasitukselta. Parranajon jälkeen iho saattaa ärtyä ja punottaa, ja huolimaton höylääminen aiheuttaa pieniä haavoja. Myöskään näppylät ja sisäänpäin kasvavat karvat eivät ole vieraita ilmiöitä.

3. Nostaa miehistä itsetuntoa

Parran kanssa olo on miehisempi. Se, että pystyy kasvattamaan parran, nostaa itsetuntoa. Myös muiden kehut hivelevät: “Onpa hienoa parta, minulle ei kasva tuollaista.” 

4. Paremmat osakkeet parisuhdemarkkinoilla

Tutkimusten mukaan partamies on houkuttelevampi vaihtoehto kuin siloposkinen kilpakumppani. Tämä pätee sekä lyhyisiin että pitkiin suhteisiin.

5. Antaa lämpöä ja suojaa

Kun parrassa on kokoa, se suojaa kasvoja kylmältä ja viimalta. Pakkasella voi liikkua pystypäin, eikä tarvitse haudata kasvoja kaulaliinaan tai kaulukseen.

6. Vaivaton ja helppo arki

Aamutoimet ovat helpommat, kun ei tarvitse säännöllisesti ajaa partaa. 

7. Poikkeuksellisen ajanjakson merkki

Parran kasvatuksella voi alleviivata jonkin ajanjakson merkitystä. Lomaparta muistuttaa, että kesällä ollaan vapaalla, eikä pingoteta kuten arkena toimistolla. Playoff-parta on taikauskoinen rituaali, joka varmistaa menestyksen kauden tärkeimmissä peleissä.

8. Tervetullutta vaihtelua tyyliin

On tunnettu tosiasia, että vaihtelu virkistää. Parran kanssa on helppo muuttaa ulkonäköä ja tyyliä: viikset, pulisongit, sänki, pukinparta, kokoparta…

9. Antaa lisää ikävuosia

Parta saa näyttämään vanhemmalta, mistä voi olla etua etenkin nuorille miehille. Pojittelu vähenee, kun parta kasvaa.

10. Peittää ja vie huomion pois

Parran avulla voi peittää esimerkiksi arpia tai leuan puutetta. Parta vie myös huomion pois isosta nenästä tai hörökorvista, kun kasvoista tulee tasapainoisempi kokonaisuus.

11. Rakentaa henkilöbrändiä

Parran suosio on kasvanut, mutta se ei ole kuitenkaan normi. Kun ei ole kuin kaikki muut, jää helpommin mieleen.

12. Hyvä small talkin aihe

Mistä puhua uusien tuttavuuksien kanssa? Sää on turvallinen aihe, mutta niin on partakin, jos sellainen kasvoja koristaa. Parta on näkyvä elementti, jota ei voi missata. Siksi siitä on helppoa ja luontevaa keskustella.

13. Mukava projekti

Miehet tarvitsevat projekteja, jotta elämä pysyy mielenkiintoisena. Yksi sellainen voi olla, että katsoo, millainen parta kasvaa vuodessa.

14. Valeasu tai naamio

Jos naama on lavalta tai valkokankaalta tuttu, parran avulla voi hämätä faneja ja ihailijoita. Tämä ei ole Suomessa merkittävä ongelma, mutta maailmantähdet vetävät mielellään lipan alas ja kauluksen ylös. Tai kasvattavat parran.

Mitkä ovat parran huonot puolet?

1. Parta voi jäädä vetoketjun väliin

Isopartaisten pitää olla varovaisia vetoketjujen kanssa. Jos takin tai verkkarin vetoketjun vetää ajattelematta ylös, parta voi jäädä väliin. Se on mielenkiintoinen kokemus.

2. Leuka kutisee tai hilseilee

Parran kasvattaja saa aivan varmasti raapia leukaa, jos ei käytä partaöljyä. Jos sama meno jatkuu pidempään, iho parran alla alkaa hilseillä.

3. Irvileukojen maalitaulu

Kaikki parrasta koituva huomio ei ole myönteistä. Kun parta ilmestyy kasvoille, saa kuulla vitsejä, huomautuksia ja jopa suoria kehotuksia ajaa parta pois.

4. Voi hidastaa urakehitystä

Kaikilla aloilla ja kaikissa ammateissa ei katsota partaa hyvällä. Esimerkiksi juristi tai virkamies todennäköisesti etenee uralla paremmin siloposkisena kuin metsuriparran kanssa.

5. Epäsiisti ulkonäkö

Mikäli parran antaa rehottaa ilman hoitoa ja huolenpitoa, lopputulos on epäsiisti. Rehottava risuparta saa kenet tahansa näyttämään rantojen mieheltä.

6. Tuo lisää ikävuosia

Parta saa näyttämään vanhemmalta. Jos vaivana on ikäkriisi, parran kasvatus ei ole ehkä paras ajatus.

7. Aiheuttaa vääriä mielleyhtymiä

Parta on breikannut valtavirtaan, mutta osa liittää sen edelleen alakulttuureihin kuten moottoripyöräpiireihin. Parrasta voi saada myös hipsterin leiman, vaikka eläisi tuiki tavallista lähiöelämää perheen kanssa.

8. Tarve kosketella kasvoja

Parran kanssa on lähes mahdotonta välttää kasvojen käpälöintiä. Se voi ärsyttää itseä tai kanssaihmisiä.

9. Partaöljy leviää käsien kautta

Partaöljy on tärkein parran hoitoaine. Jos sen kanssa läträä liikaa, öljy kulkeutuu käsien (ks. edellinen) kautta moneen paikkaan.

10. Vertailu ja alemmuuden tunne

Aina löytyy joku, jolla on tiheämpi tai tuuheampi parta. Jos on taipumusta vertailuun ja alemmuudentunteeseen, parta voi ruokkia omalta osaltaan näitä piirteitä. 

11. Parta tarvitsee hoitoa

Parta ei ole hoitovapaa. Vaikka leukaa ei tarvitse joka päivä höylätä, partaa pitää hoitaa: öljytä, harjata ja trimmata. Muotoilun taito tarvitsee opetella itse tai etsiä sopiva parturi.

12. Pitää etsiä uusi parturi

Luottoparturi, joka tietää sanomattakin, mitä tukalla pitää tehdä, on kullanarvoinen. Mutta läheskään kaikki parturit eivät hanskaa parran muotoilua. Jos haluaa kasvattaa ison parran, voi olla tarvetta etsiä uusi parturi.

Jälkisanat: Järki ja tunne – molemmat toimivat

Mikäli minulta kysytään, kaikkien miesten kannattaa kasvattaa parta, mutta se ei ole tietenkään totuus tästä asiasta. 

Parran kasvatusta voi harkita ja pohtia, mutta ihminen tekee suuren osan päätöksistään fiilispohjalta. Parran voi kasvattaa, jos siltä tuntuu ja huvittaa. Tai olla kasvattamatta. 

Joidenkin ei tarvitse edes miettiä asiaa, sillä luonto ja perintötekijät ovat tehneet päätöksen heidän puolestaan.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.