Call to action, CTA, toimintakehote. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta yksi tarkoitus: ohjata käyttäjä tekemään haluttu asia. Toimintakehotteissa on suosittu lyhyitä käskymuotoisia verbejä, mutta nyt tähän on tulossa muutos. 

Ultra-aalto -yliopiston tutkimuksen mukaan perinteiset imperatiiviin perustuvat kehotteet ovat liian vaativia, ja ne stressaavat käyttäjiä. 76 prosentissa käyttötapauksista – mainos, laskeutumissivu ja verkkokauppa – käskyjen luoma tunnetila ei ollut ns. kiireen tuntua (sense of urgency), joka innostaa ja aktivoi tarttumaan toimeen.

Markkinointipsykologian tutkimusryhmä tuli siihen johtopäätökseen, että imperatiivipohjaiset kehotteet luovat ahdistusta, joka virittää koko kehon taistele tai pakene -tilaan. Silloin ei painella CTA-näppäintä, vaan paetaan ostohousut nilkoissa asiakaspolulta pöpelikköön

Tutkimusryhmän johtaja professori Ilmo Mekkala suosittelee rennompaa otetta toimintakehotteisiin. Empiiristen testien perusteella vähemmän vaativat ohjaukset tuottavat paremman tuloksen kuin tiukat käskyt – erityisesti pitkässä juoksussa. Tutkija korostaa, ettei myöskään pidä tehdä liian suuria oletuksia käyttäjien kognitiivista kyvyistä.

👇Tässä muutama esimerkki uusista suosituksista. 👇

Lisätiedot

Lue lisää ohjaa lukijan lisätietojen äärelle. Se suorastaan vaatii, että jo tehdyn luku-urakan päälle luetaan lisää. Samanaikaisesti kehotteeseen on rakennettu sisään oletus, että lukija osaa lukea. Tämä ei ole nykypäivänä itsestäänselvyys, joten suosituksena on varovaisempi linja, joka huomioi motivaation ja lukutaidon vaihtelut.

✅Lue lisää jos huvittaa

✅Lue lisää jos osaat 

Aloittaminen

Aloita heti–  ja Aloita nyt -kehotteilla on kauhea kiire ja hoppu. Ei ole yhtään aikaa hukattavaksi, vaan hetinyt pitää aloittaa uusi juttu. Ihmismieli toimii niin, että se mielellään lykkää asioita tuonnemmaksi. Ennen uuden alkua halutaan fiilistellä ja tunnelmoida muutosta, mikä kannattaa huomioida myös kehotteissa. 

✅Aloittele syssymmällä

✅Aloittele kun kerkiät

Keskustelu

Ota yhteyttä kehottaa suoraviivaisesti ottamaan kontaktia, useissa tapauksissa tuikituntemattoman ihmisen tai kasvottoman korporaation kanssa. Kommunikaatiossa on tietenkin paljon kulttuurista vaihtelua, mutta tällainen ei vain sovi katajaiselle kansanluonteelle. Tässä muutamia paremmin suomalaisille sopiva vaihtoehtoja.

✅Hauduttele asiaa rauhassa itseksesi

✅Sulkeudu turvalliseen kuplaasi

Tilin luominen

Luo ilmainen tili on ongelmallinen parilla tavalla. Ensinnäkin luominen on Jumalan ja mainostoimistojen yksinoikeus, siihen eivät tavalliset tallaajat pysty. Toiseksi kehotus on lähtökohdiltaan epärehellinen: mikään ei ole ilmaista. Jos jokin asia on paketoitu ilmaiseksi, sinä olet kauppatavaraa etkä asiakas. Tässä parempia vaihtoehtoja.

✅Perusta “ilmainen” tili

✅Maksa käyttö yksityisyydelläsi

Inspiraatio

Hanki enemmän etuja vaatii, että pitää toimia aktiivisesti, jotta saa itselleen enemmän ja parempaa. Tämä on kovin vaivalloista – miksei henkinen ponnistelu riitä? Lisäksi etujen hankkiminen kuulostaa kyynärpäätaktiikalta, vaikka ei sitä olekaan tässä yhteydessä. Ilmaisua kannattaa kuitenkin hinata nöyrempään suuntaan.

✅Toivo enemmän etuja

✅Anele enemmän etuja

Kohteliaisuus

Ole hyvä on annettaessa sanottava kohteliaisuus tai vastaus kiitokseen. Se ei ole siis sisällön puolesta toimintakehote, mutta muodoltaan se on käsky, joka vaatii toista olemaan hyvä. Kova vaatimus, vähemmänkin pitäisi riittää. Jotta kohteliaisuudella ei aiheuteta toisille turhia paineita, tutkimusryhmä suosittelee uusia fraaseja.

✅Ole kelvollinen.

✅Ole siedettävä.

Loppukoe 👇

Minä: Kiitos, että jaksoit lukea tänne asti! 
Sinä: Ole…?

Kirjoita vastaus kommenttikenttään.