Kieli elää ja muuttuu koko ajan, mutta se ei silti ole pysynyt sosiaalisen median kehityksen vauhdissa mukana. Tämän päivityspaketin avulla suomen kieli pääsee ajan tasalle.

1. Ylimielipide

Johdettu sanasta ylimielisyys. Se on kaikkitietävän näkemys, joka on aina parempi kuin jonkun toisen tai koko maailman mielipide. Besserwisserin perustyökalu, Twitterin kovaa ydintä.

2. Lomanointi

Julkaistaan Facessa ja Instassa kuvia, joissa piehtaroidaan omissa lomanautinnoissa. Tavoitteena on tehdä muut kateelliseksi. Etelänmatka keskellä synkintä talvea on lomanoinnin riemujuhlaa.

3. Kliseeraus

Keskustelun kommentointi kliseillä ja fraaseilla, jotka eivät edistä mielipiteiden vaihtoa tai vuorovaikutusta. Ok boomer ja menikö tunteisiin -kysymys ovat kliseerausta puhtaimmillaan.

4. Eemutkuilu

”En ole, mutta…” Oletpa. Ole, mitä olet, älä selitä sitä pois. Huijaat vain itseäsi.

5. Moseeraus

Moraalinen poseeraaminen, joka korostaa omaa ylivertaisuutta. Ollaan hyvien asioiden puolella, jotta voidaan asettua muiden yläpuolelle. Tarkoituksena ei ole edistää kyseistä asiaa.

6. Mutuntija

Eli mutu-asiantuntija, joka ohittaa tutkimustiedon oman asenteen tai tunteen perusteella. Edes tiedemaailman konsensus ei hetkauta mutuntijan käsitystä asiasta.

7. Ureaohjus

Kusettamalla uransa rakentanut henkilö. Tunnistaa siitä, että korostaa olevansa aito. Sitä ei muuten tarvitse sanoa, jos on aito. Henkilöbrändäyksen äärimuoto.

8. Mulkitseminen

Tulkitaan toisen sanat niin, että tämä asettuu huonoimpaan mahdolliseen valoon. Mulkinta on tahallista väärinymmärtämistä.

9. Omanaparetkeily

Jälkiviisauden ja omahyväisyyden liitto. Omien vanhojen postausten ja näkemysten nostaminen esiin sen jälkeen, kun arvaukset ovat osoittautuneet oikeiksi.

10. Valehtelu

Klassikko. Sana, joka ei kaipaa päivitystä. Valitse ja korosta, mutta älä johda harhaan. Älä valehtele.

Olisitko niin ystävällinen?

Jälkisanat

Kieli on elävä olento, joka kehittyy jatkuvasti. Kielioppisäännöt ja käsitys siitä, mikä on hyvää ja mikä huonoa kieltä, muuttuvat ajan mukana. 

Se, mistä minua rokotettiin koulun ainekirjoitustunneilla, on tänään hyväksyttyä. Nyt saa alkaa tekemään, vaikka se pahalta tuntuukin.

Ihan kaikki ei kuitenkaan ole sallittua. Siksi kannattaa tutustua, mitä laissa on säädetty suomen kielen pahoinpitelyrikoksista.