Simon Sinekin kirja on modernin bisneskirjallisuuden klassikko. Se tarjoilee selkeän, helposti sovellettavan ja intuitiivisen teorian, jonka esimerkit ankkuroivat käytäntöön. Perusajatuksen toisto meni hieman jankutuksen puolelle, ja lähdeviitteiden käyttö oli tälle genrelle ominaisesti hataraa. Kirja on hyödyllinen yrittäjille tai sellaiseksi aikoville, johtajille, liiketoiminnan kehittäjille, markkinointi- ja viestintäammattilaisille.

Simon Sinekin TED talk -esitys vuodelta 2009 on yksi kaikkien aikojen katsotuimpia. Vuoden 2017 elokuuhun mennessä se on kerännyt yli 33 miljoonaa katselukertaa järjestäjän virallisilla sivuilla. Lisäksi Sinek on kirjoittanut kolme bestseller-listoille noussut kirjaa, ja neljäs ilmestyy tänä syksynä.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Simon-setä on globaali mielipidejohtaja. Siitä huolimatta kuulin hänestä ensimmäistä kertaa viime keväänä. Se siitä ajan hermolla olemisesta.

Kun katselin Sinekin esitystä Youtubesta, minulle tuli tunne, että tämä kaveri on jäljillä siitä, miten yritysten tulisi kertoa itsestään. Siksi päätin hankkia Start with Why -kirjan käsiini.

Pelkät ominaisuudet ja hyödyt eivät riitä

Sinekin perusajatus on, että ihmiset eivät osta sitä, mitä yritys tekee. Sen sijaan he ostavat sen, miksi yritys tekee tekosensa.

Teorian nimi on kultainen ympyrä. Se muodostuu kolmesta sisäkkäisestä kehästä ja kysymyksestä. Ytimessä on miksi, keskikehällä miten ja ulkokehällä mitä.

Miksi kertoo yrityksen perimmäisen tarkoituksen, joka on jotakin niin suurta, että se inspiroi niin yrityksen työntekijöitä kuin asiakkaitakin. Miten kertoo, kuinka tuotteet valmistetaan ja mikä siinä on ainutlaatuista. Mitä kertoo tuotteista ja niiden ominaisuuksista.

Sinek huomauttaa, että suurin osa yrityksistä kertoo siitä, mitä ne tekevät. Osa kertoo myös, miten ne homman hoitavat. Perimmäisestä tarkoituksesta lähes kaikki ovat kuutamolla.

Kestävä menestys edellyttää tunnesidettä

Sinek kritisoi yrityksiä siitä, että ne eivät ymmärrä asiakkaitaan. Siksi yritykset puhuvat hinnasta, ominaisuuksista ja laadusta, jotka ovat ympyrän ulkokehällä. Tällainen voi johtaa kauppoihin ja pikavoittoihin, mutta yrityksen ja asiakkaan välille ei synny tunnesidettä.

Parhaat yritykset rakentavat tarinansa kultaisen ympyrän ytimestä käsin. Näin syntyy kestomenestyjiä, jotka muuttavat maailmaa ja markkinoita. Siinä sivussa ne tekevät huipputulosta. Menestyksen salaisuus on se, että syvempi tarkoitus luo uskollisuutta.

Lyhyessä arviossa ei pysty esittelemään kirjan kaikkia hyviä ajatuksia, vaikka mieli tekisi. Kirjan lukeminen on hyödyllistä ajankäyttöä, sillä sen perusajatus on ajaton ja toimiva.

Ei tarvitsee HUUTAA

Parista seikasta olisin kuitenkin huomauttanut. Peruskaava olisi jäänyt mieleen vähemmälläkin toistolla. MIKSI-, MITEN- ja MITÄ-kysymykset kirjoitetaan läpi kirjan isoilla kirjaimilla. Jokin hienovaraisempi tehokeino olisi toiminut paremmin.

Tämän tyyppisissä bisneskirjoissa ei ole tapana viljellä lähdeviitteitä. Paikoin selkeästi referoidaan toisten tietoja, mutta ei viitata lähteisiin. Mikäli alkuperäislähteet kiinnostavat, pitää selata kirjan loppuun. Siellä mainitaan sivun tarkkuudella, missä lähteitä on käytetty. Lainauksen ja lähteen yhdistäminen edellyttää melkoisesti salapoliisityötä.

Kokonaisuutena Start with Why on erittäin hyvä kirja. Se ohjaa miettimään oikeita kysymyksiä, joilla pääsee liiketoiminnan ytimeen. Liian harva yritys on oikeasti miettinyt, miksi se on olemassa.