Sisältöjen avulla yritykset ja brändit ovat asiakkaiden silmissä ja mielissä, kun nämä etsivät tietoa, vertailevat tuotteita ja tekevät ostopäätöksiä. Tämä rautalankamalli kertoo, mitä sisältötyyppejä tarvitset ja miten ne kattavat asiakaspolun eri vaiheet.

(Päivitetty 13.2.2022)

1. Perustiedot

Laita ensimmäiseksi perusasiat kuntoon. Kirkasta ja kiteytä, miksi olet olemassa, mitä teet ja mitä hyötyä siitä on asiakkaille.

Kuvaa omat vahvuudet on niin, että erotut kilpailijoista.

Kerro perustiedot selkokielellä. Ei bullshittiä tai jargonia, ei ikiomia uudissanoja, ei markkinointihöttöä. Ihmisten ja hakukoneiden pitää ymmärtää, mitä teet ja tarjoat.

2. Asiakastarinat

Tarvitset asiakasrefenssejä ja testimoniaaleja, joissa käyttäjät kertovat tuotteen tai palvelun hyödyistä ja eduista. Ongelma-ratkaisumalli on tyypillinen tapa paketoida nämä tarinat.

Terve itsetunto auttaa eteenpäin, ja omasta osaamisesta pitää olla ylpeä. Siitä huolimatta asiakkaan todistus on aina uskottavampi kuin oma sana.

Asiaskastarinat ovat hyödyllisiä erityisesti siinä vaiheessa, kun asiakas vertailee vaihtoehtoja. Vertaisten kokemukset vakuuttavat, että sinulla on osaamista ja toimituskykyä.

Usein unohtuu, että keissien tuottaminen on hyvää suhdetoimintaa. Vaikka tapana on sanoa muuta, valokeilassa paistatteleminen on monelle mieluista puuhaa.

3. Käytännön hyötytieto

Käytännön hyötytiedolle, eli vinkeille ja neuvoille on kysyntää, koska moderni työelämä edellyttää jatkuvaa oppimista, niin suurten kuin pienien asioiden. Sisältömarkkinoinnin perusajatuksena on houkutella asiakkaita luoksesi hyödyllisen sisällön avulla.

Sisältö on parhaimmillaan palvelua, jolla luot suhteen potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Muista, että hyötytieto palvelee myös olemassa olevia asiakkaita.

Lisäksi hyötytieto profiloi sinua asiantuntijana: toimivat neuvot antavat uskottavuutta ja lisäävät luottamusta.

4. Näkemyksellinen sisältö

Näkemyksellisen sisällön avulla kerrot, minne maailma on menossa. Perusideana on tavoitella oman alan ajatusjohtajan paikkaa.

Kunnianhimoinen tavoite edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista ja puhumista muustakin kuin omista tuotteista, palveluista ja bisneksestä.

Suunnannäyttäjältä on helpompi ostaa kuin perässähiihtäjältä. Asiakkaat luottavat, että sinä olet kartalla ja tiedät, mitä olet tekemässä. Ja uskaltavat hypätä kyytiin.

Näkemyksellinen sisältö sitouttaa myös olemassa olevia asiakkaita. Myös he haluavat pysyä kärryillä asioista.

5. Uutiset

Hyvin tuotettu uutisvirta kertoo, että olet avoin ja aktiivinen. Mikäli nettisivuilla ei ole uutisia, asiakas päättelee, että firmassa ei tapahdu mitään. Se on varoitusmerkki. Passiivisilla some-tileillä on sama vaikutus.

Ostaisitko sinä yritykseltä, joka on jämähtänyt paikoilleen?

Perusliiketoiminta tuottaa jatkuvasti kerrottavaa: uusia tuotteita, tapahtumia, kauppoja ja yritysjärjestelyjä, yhteistyösopimuksia, palkintoja…

Uutisilla saat näkyvyyttä, mikä lisää tietoisuutta toiminnastasi.

6. CTA:t

Toimintakehote eli call to action eli lyhyemmin CTA ei ole varsinainen sisältötyyppi, sillä se toimii muun sisällön sisällä, esimerkiksi mainoksissa ja verkkosivuilla. Toimintakehotteet ovat kuitenkin niin tärkeitä pisteitä asiakaspolulla, että ne ansaitsevat mainintaa suuremman huomion.

Kun asiakas tulee verkkosivuille, ohjaa hänet tekemään haluamasi asia, tilaamaan uutiskirje, lataamaan opas, ottamaan yhteyttä tai ostamaan tuote. Aktiiviset kehotteet – tilaa, lataa, lisää ostokoriin – ovat viimeinen silaus, jolla sysäät toiminnan liikkeelle.

Sisällöt asiakaspolun eri vaiheissa

Avinash Kaushikin See-Think-Do-Care -malli on yksi tapa kuvata perinteinen ostosuppilo, eli asiakkuuden eri vaiheet. Kaushikin ajattelu poikkeaa klassisista malleista siinä, että se korostaa asiakasnäkökulmaa.

See-Think-Do-Care -malli auttaa ymmärtämään asiakaspolun vaiheet ja millaisia tiedontarpeita kussakin vaiheessa on:

  • See: Laajin lähestyttävissä oleva yleisö eli kaikki potentiaaliset asiakkaat. Eli kaikki, joilla on tarve ja rahaa.
  • Think: Ostamista harkitseva ryhmä, joka on tiedostanut tarpeen ja ilmaissut ostohalukkuuden.
  • Do: Valikoitunut porukka, joka aikoo oikeasti ostaa.
  • Care: Ne, jotka ovat ostaneet. Toisin sanoen olemassa olevat asiakkaat.

Sisältöstrategian avulla varmistetaan, että sisällöt kattavat asiakaspolun kaikki vaiheet ja kohtaamispisteet. Sisältöjen auditointi auttaa tunnistamaan mahdolliset puutteet.

SISÄLTÖTYYPPI👇 SEE THINK DO CARE
1. perustiedot x      
2. asiakastarinat   x   x
3. käytäntö   x   x
4. näkemys  x x   x
5. uutiset x      
6. CTA     x  

Näin eri sisältötyypit palvelevat asiakasta ostopolun eri vaiheissa. Jos haluat välttämättä epäonnistua, täältä löydät vinkit, miten pilataan sisältöstrategia.

Muista, että tämä on rautalankamalli, joka on vain yksi tapa jäsentää maailmaa. Sisällöt voi perustellusti luokitella myös monella muulla tavalla eri sisältötyyppeihin.