Sisältöstrategia on pitkän tähtäimen suunnitelma, joka yhdistää asiakkaiden tiedontarpeet ja yrityksen tavoitteet. Jos homman tekee hyvin, riskinä on, että sisällöt tukevat liiketoimintaa . Näillä vinkeillä vältät onnistumisen.

1. Vetäydy retriittiin

Vetäydy vähintään omaan neukkariin mutta mieluummin kelohonkamökille kauas muusta maailmasta. Viisaus löytyy retriitistä, jossa keskinäisen kehun -kerhossa taputellaan toisia selkään. Vapaa-ajan aktiviteettien merkitys on tärkeä lopputuloksen kannalta, joten panosta niihin. Kirkas kirkastaa ajatukset.

2. Ohita asiakasrajapinta

Rajaa asiakasrajapinta ulos suunnitteluprosessista. Kaikkitietävä johto suunnittelee sisältöstrategian – markkinointi voi olla mukana, jos kiireiltään ehtii. Myyntiä tai asiakaspalvelua ei kannata vaivata asialla. 

3. Unohda asiakas

Älä yritä asettua asiakkaan asemaan. Älä ainakaan tutki, mitä asiakas ajattelee, vaan mieti, mitä sinä haluat myydä. Kyllä sanoma menee perille, kun tuuttaa riittävän monta kertaa. Sitten ovipumppu alkaa laulamaan.

4. Älä linkitä muihin strategioihin

Muista, että sisältöstrategia on itsenäinen kokonaisuus. Suunnittelu se irrallaan kaikesta muusta. Sisältöstrategiaa ei tarvitse linkata liiketoiminnan tavoitteisiin tai muuhun markkinointiin.

5. Muovaile totuutta mielin määrin

Venytä totuutta ja vääristele. Musta muuttuu valkoiseksi, kun niin väittää. Ei sillä ole väliä, jos sanojen ja tekojen välillä on ristiriita. Sanat voittavat teot mennen tullen.

6. Älä vaivaa päätä budjetilla

Ei tässä olla köyhiä ja kipeitä, eikä homma ole todellakaan rahasta kiinni. Toisaalta halvalla saa aina hyvän. Kiire ja niukkuus ovat huippumuusia.

7. Luota omaan näppituntumaan

Tavoitteet ja mittarit ovat luusereille. Mutuilun paras puoli on se, että silloin ihmiset kiistelevät eivät asiat. Jos joku kritisoi, voit aina sanoa, että hän ei ”ymmärrä”.

8. Seikkaile yläpilvessä ja jargonissa

Käytä mahdollisimman paljon jargonia ja vältä konkretiaa. Mikäli joku oman hiekkalaatikon ulkopuolella ymmärtää, mikä sisältöstrategia on, olet epäonnistunut. Sisältöstrategia tehdään oman ammatillisen egon pönkittämiseksi.

9. Älä hyödynnä ulkopuolisia asiantuntijoita

Älä missään nimessä ota ulkopuolista asiantuntijaa avuksi. Kaikki maailman viisaus asuu omassa organisaatiossa. Ihminen ei tule sokeaksi omille asioille. Muut ovat tyhmiä, kun eivät ymmärrä meidän erinomaisuuttamme.

10. Pidä strategia omassa päässä

Mitään dokumentointia ei tarvita. Muutenkin sisältöstrategiasta viestiminen on turhaa, sillä se jalkauttaa itse itsensä. Jos dokumentin erehtyy laatimaan, porukka hakee sen omatoimisesta palvelimen kulmalta.

11. Älä päivitä strategiaa koskaan

Älä koskaan päivitä sisältöstrategiaa, koska se on ikuinen. Jos strategia on suunniteltu 1990-luvun lopussa, se on edelleen kuranttia tavaraa. Maailma muuttuu, mutta sisältöstrategia on ja pysyy. 

Jälkisanat: Huonot ja hyvät neuvot

💩 Jos haluat ottaa sisältöstrategian hengiltä, se onnistuu tämän vinkkilistan avulla. 

💎 Mikäli haluat suunnitella hyvän sisältöstrategian, Anna Holopaisen bloggauksesta saat parhaat neuvot. Vahva lukusuositus.