Kynä valkoinen papari

Vältä writer’s block – vinkit vähän kirjoittaville

Kirjoittaminen voi olla hankalaa, jos sitä ei tee säännöllisesti. Tekstiä ei synny ollenkaan tai sen vääntämiseen tuhraantuu puolipäivää, eikä lopputulos ole kummoinen. Miten umpikujasta pääsee ulos?

Ensin huonot uutiset: hyväksi kirjoittajaksi oppii vain kirjoittamalla ja lukemalla paljon. Tästä tosiasiasta ei ole iloa, kun deadline hengittää niskaan. Silloin työkalupakista kaivetaan kikkakolmoset, joilla selvitään tilanteesta.

1. Mieti ensin, kirjoita sitten

Kun edessä on tyhjä paperi, mieleen hiipii epävarmuus: en osaa kirjoittaa. Ei huolta, kaikki osaavat kirjoittaa, sillä kirjoittaminen on ajattelemista.

Eihän kukaan ajattele, että minä en osaa ajatella. Kun asian miettii selväksi, se on helppo laittaa paperille. Näppäimistön naputtelu on vain ajatustyön jälkeinen tekninen suoritus.

2. Tarjoa kaverille kahvit

Silloin on syvällä kuopassa, jos ei edes tiedä, mistä aikoo kirjoittaa. Mikäli oma pää on tyhjä, voi kääntyä kaverin puoleen. Ystävän kanssa voi lähteä kahville tai sitten kysellä vinkkejä some-verkostoista. Yritys voi järjestää työpajan, jossa porukalla ideoidaan aiheita.

3. Valitse sinulle tärkeä aihe

Mikäli mahdollista, valitse aihe, joka herättää sinusta tunteita ja mielipiteitä. Näin sanottava tulee kuin itsestään ulos.

Mikäli koet asian tärkeäksi, se näkyy lopputuloksessa. Lukijakin voi vakuuttua, koska kirjoittaja uskoo asiaansa. Faktat ovat hyvä perusta, mutta tunteet liikuttavat ihmisiä.

4. Kokeile konkarien kikkaa

Joskus kirjoittaminen tyssää siihen, ettei tiedä, mitä haluaa sanoa. Silloin voi kokeilla tekniikkaa, jonka nimi on vapaa kirjoittaminen.

Perusidea on, että kirjoitetaan tietty aika – esimerkiksi kymmenen minuuttia – kaikki mitä mieleen tulee oikeinkirjoituksesta ja kieliopista välittämättä. Delete-näppäimen tai pyyhekumin käyttö on kielletty.

Minusta tämän tekniikan paras puoli on se, että näin syntyy hyviä ideoita, joita voi hyödyntää varsinaisessa kirjoituksessa.

5. Tee kotiläksyt

Ei ole mitään uutta auringon alla, julistaa Saarnaaja Raamatussa. Kaikki on jo sanottu, joten kannattaa tutkiskella muiden kirjoituksia samasta aiheesta. Niistä voi poimia ajatuksia ja ideoita, joita voi höystää omilla ajatuksilla.

Maailmassa, jossa ei pysty keksimään mitään täysin uutta, omaperäisyys syntyy näkökulmasta ja siitä, että yhdistelee asioita yllättävällä tavalla.

6. Kerro positiivisen kautta

Kerro aina ensin, mitä jokin asia on, tekee tai mahdollistaa. Kirjoittajan tehtävä on opastaa lukija perille. Hän pääsee sinne, kun kerrot, minne ollaan menossa. Ei risteyksessä sanota, että älä mene tuonne vaan käänny tänne.

Miksi kirjoittaessa toimitaan usein juuri näin? Minäkin olisin voinut antaa tämän neuvon toisin: älä kirjoita negatiivisen vaan kerro positiivisen kautta. Ei niin vaan näin -rakenne on lukijan turhaa juoksuttamista.

7. Ole konkreettinen, käytä esimerkkejä

Kirjoita mahdollisimman konkreettisesti ja viljele esimerkkejä. Konkretia on yleismaailmallinen kieli, jonka kaikki ymmärtävät samoin.

Sen avulla saa viestin perille. Abstraktit käsitteet jokainen ymmärtää tavallaan. Niiden avulla peitellään sitä, ettei ole sanottavaa.

8. Laita lauseelle piste

Lyhyt lause toimii aina. Siksi piste on välimerkkien kuningas. Kukaan ei jaksa lukea riviltä toiselle venyviä lapamatolauseita.

Mikäli sinulta ei tule lyhyitä lauseita, kirjoita ensin pitkiä. Ne voi myöhemmin pätkiä lyhyiksi pisteen avulla.

9. Tärkein alkuun

Mene suoraan asiaan ja kerro ensimmäiseksi tärkein asia. Vasta sen jälkeen on perustelujen ja taustatietojen vuoro. Jos johdattelet lukijan asiaan, menetät hänet ennen varsinaista pihviä.

10. Kysy toisen mielipidettä

Omalle tekstille tulee sokeaksi. Joskus yön yli nukkuminen auttaa. Vielä parempi olisi, että joku muu lukisi tekstin.

Toisen kommentit auttavat näkemään oman tekstin uudella tavalla. Samalla paljastuu, miten eri tavoin saman asian voi tulkita.

11. Älä kuuntele muita

Oikeinkirjoitus on oikeinkirjoitusta, kaikille on samat säännöt. Mutta kirjoittaminen on henkilökohtainen prosessi. Toisten vinkit saattavat auttaa – tai sitten eivät.

Yksi tarvitsee deadlinen painetta, toinen haluaa tehdä kaiken valmiiksi hyvissä ajoin. Minä tarvitsen kahvia, jotta kirjoituskone lähtee käyntiin. Joku saavuttaa sopivan mielentilan musiikin tai villasukkien avulla.

Älä niele yhtään vinkkilistaa pureksimatta. Kokeile, mikä toimii.


Hyvä pointti, jätä kommentti!Peruuta vastaus

Exit mobile version