Abraham Lincoln - parta ilman viiksiä.

Parta ilman viiksiä – uhka vai mahdottomuus?

Parta ilman viiksiä on tyyli, joka kääntää päitä ja jakaa mielipiteitä. Viiksetön parta henkii tiettyä arvovaltaa, mutta se voi olla myös menolippu junttiuden ytimeen. Tämä tyyli edellyttää rohkeutta, koska se erottuu takuuvarmasti joukosta.

Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincoln (1809–1865) on tunnetuin parta ilman viiksiä -tyylin edustaja. Tästä huolimatta miestä pidetään yhtenä Yhdysvaltain historian parhaista presidenteistä. Suomessa viihteen monitoimimies Pertti “Spede” Pasanen (1930–2001) suosi samaa partatyyliä.

Speden hommat olivat spedeilyä, mutta Aben ansiosta tähän partatyyliin liittyy tiettyä arvovaltaa. Se tosin edellyttää kantajaltaan kykyä kantaa partansa tyylillä ja arvokkuudella. Lisäksi parran kasvun pitää olla tuuheaa, homma ei toimi haituvilla.

Lue lisää: Sileäksi ajeltu vuosisata – 1900-luvun partahistoria

Amissimiesten parta vastaa vihkisormusta

Parrasta ilman viiksiä ei voi puhua mainitsematta Amisseja (engl. Amish). Tämä Pohjois-Amerikassa asuva kristitty ryhmä on tunnettu siitä, että se reissaa hevosvaunuilla ja välttelee moderneja mukavuuksia ja sähkölaitteiden käyttöä.

Amissimiehet ovat puolestaan tunnettuja parrastaan, se on heidän tavaramerkkinsä. Amissiyhteisössä miehen parta vastaa vihkisormusta. Se merkitsee, että mies on avioliitossa tai on ollut aikaisemmin aviossa ja jäänyt leskeksi.

Viiksettömyys on perinne, joka johtuu siitä, että viikset olivat joskus muinoin saksalaisen sotaväen symboli. Amissit ovat vastustaneet kaikkea väkivaltaa perustamisestaan lähtien. Viiksien pois ajaminen alleviivaa eroa sotilaalliseen elämäntyyliin.

Lue lisää: Naiset tykkäävät parrasta – miksi mies ajaa karvat?

Miksi mies haluaa parran mutta ei viiksiä?

Parta ilman viiksiä on varma keino erottua massasta. Tyyli herättää huomiota ja joskus voimakkaitakin tunteita. Siksi se edellyttää rohkeutta.

Poikkeuksellinen tyylivalinta on kätevä keino julistaa omaa yksilöllisyyttä ja tehdä eroa muihin. Mutta taustalla voi olla muitakin syitä, paljon käytännöllisempiä:

  • Parta rehottaa, mutta viiksiosasto ei kasva kunnolla tai kasvaa epätasaisesti.
  • Viikset kutittavat (itseä tai kumppania) tai ne muuten vain häiritsevät elämää.
  • Viiksien trimmaus on jostain syystä hankalaa, joten ne on helpompi ajaa pois.
  • Viiksien trimmaus meni pahasti pieleen, joten ne saivat lähteä kokonaan.
  • Ei yksinkertaisesti tykkää viiksistä, mutta parta on jees.

Lue lisää: Miksi mies kasvattaa parran – 14 hyvää syytä

Mitkä partamallit sopivat viiksettömyyden kanssa?

Kokoparta on klassinen tapa yhdistää parta viiksettömyyteen. Parta voi olla lyhyt tai siinä voi olla kunnolla pituutta. Jenkit kutsuvat lyhyttä versiota leukaverhoksi (chin curtain). Minusta leukaverho kuvaa niin hienosti tätä tyyliä, että termin soisi vakiintuvan myös suomen kieleen.

Myös pukinparran eli goateen kasvattajat ajavat silloin tällöin viikset pois. Tällöin parta koristaa leuan kärkeä ja kaikki muu on ajeltu sileäksi. Viikset voi ajaa pois minkä tahansa partamallin kanssa, mutta kokoparta ja pukinparta lienevät yleisimmät vaihtoehdot.

Lue lisää: Kaikki karvatyylit haivenista metsuripartaan

Miten kasvattaa parta ilman viiksiä?

Parran kasvatus edellyttää hyviä perintötekijöitä, eli leuka puskee riittävästi karvaa. Lisäksi tarvitset aikaa ja kärsivällisyyttä, koska kasvatus on lähinnä odottelua. Muutaman pikkujutun voit kuitenkin tehdä matkan varrella.

Lopeta parran ajaminen

Lopeta parran ajaminen, mutta jatka viiksien ajelua. Poskia voit trimmata siinä tapauksessa, että haluat parran kehystävän leukaa.

Taltuta kutina öljyllä

Levitä parran alla olevaan ihoon partaöljyä, kun parta alkaa parin viikon kohdalla kutista. Hanki öljyä valmiiksi kaappiin odottamaan.

Siisti kaularaja

Harkitse kaulan rajaamista noin sormenleveys aataminomenan yläpuolelta, kun partaan tulee pituutta (2–4 viikkoa). Rajattu kaula saa parran näyttämään siistiltä.

Kasvata haluttu pituus

Parrankasvutahdistasi riippuen saat noin kuukaudessa tai kahdessa perusparran. Jos haluat kasvattaa pitkän parran, se on noin vuoden projekti.

Lue lisää: Parran kasvatus – miten kasvatan parran?

Vanhanaikainen vai coolia retroa?

Parta ilman viiksiä -tyyli saa leuan näyttämään vahvalta, mutta se edellyttää kunnon parran kasvua näyttääkseen hyvältä. Jos vahva leuka sopii kasvojesi muotoon, anna palaa, jos sellaiselta tuntuu.

Mutta näyttääkö viiksetön parta tyylikkäältä? Se on sellainen kuuluisa makukysymys, josta ei ole yhtä totuutta.

Parta ilman viiksiä -tyyli ei ole ainakaan muotia tai valtavirtaa. Minusta se on aidosti vanhanaikainen partamalli, eikä siinä ole mukana coolia retrovibaa kuten handlebar-viiksissä.

Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.

Lue myös nämä 👇

Hyvä pointti, jätä kommentti!Peruuta vastaus

Exit mobile version