Vähättely voimavarana – sisuunnu ja näytä epäilijöille!

Nyrkkeily voittoja

Vähättely lannistaa monet, mutta vahvat sisuuntuvat siitä. Muiden epäusko on heille polttoainetta, joka synnyttää näyttämisen halun.

Seminaarit, kirjat, erikoislehdet ja markkinointimateriaalit ovat täynnä menestystarinoita. Myös journalismi on alkanut kiinnostua niistä, koska ansaintalogiikka sitä edellyttää. Perinteiset uutiset eivät enää myy, yleisöä kiinnostaa myös ratkaisut.

Menestystarinat ovat suosittuja, niistä haetaan oppia omaan elämään tai työhön. Toisten ajatuksia ja tekemisiä ei kuitenkaan kannata kopioida sellaisenaan. Mutta niistä saada inspiraatiota tai löytää ideoita, joita voi soveltaa omista lähtökohdista käsin.

Työmäärä oikeuttaa menestyksen

Minusta menestysreseptit ovat kiinnostava tarinankerronnan muoto. Niin kuin kaikissa tarinoissa niissä toistuvat samat ainekset ja juonenkäänteet – vain nimet, naamat ja paikat vaihtuvat.

Yksi toistuva elementti on se, että menestyksen taustalla ei ole suuria salaisuuksia: kovasti on tehty töitä ja uskottu omaan itseen. Työmäärää korostetaan mielellään, koska se oikeuttaa menestyksen: onni ei ole osunut kohdalle sattumalta kuin lottovoitossa.

Monissa tarinoissa on mukana myös konna. Eli joku, joka on epäillyt sankarin kykyjä tai mahdollisuuksia. Nämä epäilijät ovat tärkeitä hahmoja – miksi muuten heidän sanomisiaan muisteltaisiin jälkikäteen?

Ikävät kommentit jäävät mieleen

Sinusta ei tule koskaan mitään, sekin sanoi. Tällaiset kommentit ovat jääneet paremmin mieleen kuin kannustus. Siksi sankari on päättänyt näyttää maailmalle, että hänestä on johonkin. Tässä projektissa hänellä on luonnollisesti saattanut olla auttajia ja tukijoita.

Epäilijät voivat olla vertaisia, kuten kavereita tai kollegoja. Vielä herkullisempi tilanne on se, jos epäuskoiset ovat olleet auktoriteetteja, kuten opettajia tai pomoja. On perin inhimillistä, että viimeisen sanan sanominen ja viimeksi nauraminen tuottavat suunnatonta iloa.

Kannustus toimii vähättely paremmin

Poikkeusyksilöt pystyvät kääntämään vähättelyn voimavaraksi. Se synnyttää näyttämisen halun, joka ajaa kohtia suurempia saavutuksia. Epäilevä kommentti voi olla ratkaiseva käänne, ilman sitä ei olisi menestystarinaa. Ainakaan yhtä hyvin kerrottuna.

Toisten kykyjen ja mahdollisuuksien vähättely on ilkeää ja tyhmää. Haukku tekee haavan, vaikka sanonta toisin väittääkin. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuka menestyy tässä maailmassa. Kun parhaita seulotaan joukosta, kehuminen ja kannustaminen toimivat parhaiten.


Lue myös nämä 👇

Vastaa