Sallittakoon yrityksille vain yksi arvo, jolle on pitää antaa oma sisältö

Numero yksi

Yrityksien arvot ovat lähes aina samasta puusta, joten niiden avulla voi erottautua. Lisäksi arvoilla on tapana elää omaa elämäänsä etäällä johtamisesta ja arjesta. Miten arvoihin saisi sisältöä ja uutta puhtia?

Wikipedian mukaan arvot ovat käsitys tavoiteltavasta tai haluttavasta fyysisestä tai abstraktista objektista tai asiantilasta. Tämä määritelmä on niin yläpilveä, ettei siitä ole mitään iloa. Arvot voi ymmärtää vaikkapa tärkeinä periaatteina, jotka ohjaavat ihmisten valintoja.

Jokainen itseään kunnioittava yritys on määritellyt arvonsa. Se on toinen asia, miten arvot näkyvät johtamisessa ja tekemisessä. Yritykset ovat viime kädessä rahantekokoneita. Siksi taloudelliset arvot usein jyräävät muut arvot, varsinkin tiukkoina aikoina.

Kun tarkastelee yritysten nettisivuja, tulee helposti johtopäätökseen, että maailmassa on rajallinen määrä arvoja.

 • Vastuullisuus
 • Asiakaslähtöisyys
 • Ympäristö
 • Luotettavuus
 • Rehellisyys
 • Kunnioitus
 • Kehittyminen
 • Osaaminen
 • Luovuus
 • Uudistuminen
 • Tavoitteellisuus
 • Tuloksentekokyky

Lista on melko kattava, ja sen pystyi laatimaan parissa minuutissa. Yritysten arvot ovat samasta muotista, eikä sillä tavalla erottauduta toisista. Mikäli tarkoitus on sulautua massaan, tavoite on saavutettu täydellisesti. Kokonaisuuden voi vielä täydentää tylsällä hissipuheella.

Nollatoleranssi arvolistoille

Yritysten arvojen kritisointi ei ole uutta saatikka omaperäistä. Sitä on harrastettu niin paljon, että pelkkä ongelmien osoittelu ei enää riitä. Mietitäänpä vaihteeksi ratkaisua.

Miten merkitys ja sisältö palautetaan arvoihin?

Ensimmäinen ehdotukseni on, että lainsäätäjä kieltää arvojen listaamisen nettisivuilla. Tällaiset listat ovat varmin tapa tyhjentää arvot sisällöstä. Ei enää yhtään luetteloa, joka on täynnä yleviä sanoja, jotka jokainen voi allekirjoittaa.

Toiseksi jokaisen yrityksen on taloudellisen sanktion uhalla valittava yksi arvo, jonka takana se seisoo. Yritys saa vapaamuotoisesti kertoa, mitä arvo käytännössä tarkoittaa. Sen jälkeen yritys osoittaa arvojen pätevyyden arkisilla tositarinoilla.

Sanojen ja tekojen liitto

Eihän tuo toimi, joku siellä jo huutelee. Eikö? Pystytkö väittämään vastaan, kun lyön pöytään keksityn esimerkin?

Oy Tuuba Ab:n toimitusjohtaja Jeppe Juupainen vetäytyi johtoryhmän kanssa Levin kelohonkalinnaan, jossa he söivät, joivat ja juhlivat. Strategiatyö jatkui yökerhossa, jossa prosessin tulos kristallisoitui: toimitusjohtaja ymmärsi illan viimeisissä hitaissa, että rohkeus voittaa.

Näin rohkeudesta tuli yrityksen ylin arvo.

Firma päätti olla kehityksen kärjessä: uusia juttuja kokeillaan ensimmäisenä. Myynti ilmoitti asiakkaille, jos tuotteet eivät sopineet heidän tarpeisiinsa. HR-osasto antoi rekrytoinneissa mahdollisuuden uusille kyvyille ja epätavallisille urapoluille

Oy Tuuba Ab antoi rohkeudelle omannäköisensä sisällön.

Sanat ovat kaikille samat, siksi niille pitää antaa itse sisältö. Se tapahtuu tekojen avulla. Arvojen välittämä viesti on kirkas ja uskottava, kun sanat ja teot ovat kavereita.


Lue myös nämä 👇

Vastaa