Kiinnostavissa tarinoissa on virheitä, vaikeuksia ja konflikteja. Koska yritykset eivät uskalla paljastaa sellaisia asioita itsestään, yritystarinat harvoin tempaavat mukaansa.

Tarinankerrontaan pätevät samat lainalaisuudet, olipa kyseessä sepite tai tositarina. Ainoa ero on siinä, että fiktiossa saa hyödyntää mielikuvistaan.

Draama on tarinankerronnan perusta. Virheet, vaikeudet ja konfliktit luovat jännitteen, joka pitää lukijan, katsojan tai kuulijan otteessaan. Hän haluaa tietää, miten tilanne ratkeaa.

Hyvien tositarinoiden kertominen edellyttää rohkeutta, koska niissä pitää paljastaa heikkouksia ja ristiriitoja. Yritykset salaavat juuri niitä asioita, joista tarinat elävät ja hengittävät.

Vakiotarinoiden kavalkadi

Yritykset tyytyvät kertomaan muutamia vakiomuotoisia tarinoita.

🏆 Menestystarinoissa yritykset paistattelevat itse tähtenä. Firma on marssinut voitosta voittoon tai vaikeuksien kautta menestykseen. Koko matkan on kuunneltu asiakasta herkällä korvalla ja kehitetty tuotetta tai palvelua entistä paremmaksi.

🙋 Asiakastarinoissa tavataan asiakas, jolla on ongelma. Yrityksellä on siihen ratkaisu, josta asiakas saa hyötyjä. Parhaalla tahdollakaan ongelma-ratkaisu -formaattia ei voi pitää kiinnostavana. Lisäksi tässä mallissa on omat ongelmansa, joista olen aiemmin kirjoittanut hissipuheisiin liittyen.

💪 Sankaritarinoissa seikkailee yrittäjä, joka on menestynyt omien kykyjensä ansiosta ja näyttänyt epäilijöilleen. Nämä kertomukset toimivat, koska pääosassa on yksilö eikä organisaatio. Ihmiseen on helppo samaistua, osakeyhtiöön ei.

Tylsällä on tyly kohtalo

Miten yritykset saisi kertomaan kiinnostavia tarinoita?

En minä tiedä. Mutta kannattaa ajatella omaa kaveria, joka aina kertoo tylsiä tarinoita. Ennen pitkää hänet vaiennetaan tai jopa suljetaan kaveripiirin ulkopuolelle.

Yritykset eivät ole kenenkään kavereita, joten niitä kohdellaan tarvittaessa vieläkin tylymmin. Vaikkapa sosiaalisessa mediassa on helppo hiljentää tai lopettaa tylsän tahon seuraaminen.

Olisiko siinä riittävästi syytä kerätä rohkeutta ja kertoa kunnon tarinoita?