Ajanhenki on se, että poliittisessa ja ideologisessa vaikuttamisessa käytetään kaikkia mahdollisia keinoja. Tässä on tusina enemmän ja vähemmän likaista temppua.
1. Korosta merkitystä
Korostetaan toiselle tärkeän asian merkitystä. Kuulijalle tulee siitä hyvä mieli. Parasta painottamisessa on se, että siitä ei synny velvoitetta. Kun ei sitoudu, ei tarvitse tehdä mitään eikä siitä joudu tilille.
2. Merkitystä ei ole ymmärretty
Todetaan, että asian merkitystä ei ole täysin ymmärretty. Toiset eivät ole täysin tyhmiä, mutta eivät he kovin fiksujakaan ole, koska asia ei ole mennyt jakeluun. Ja mikä tärkeintä, minä olen oikeassa.
3. Takerru yksityiskohtiin
Yksityiskohtiin voi takertua ikuisiksi ajoiksi. Varsinainen asia jää käsittelemättä, kun kinataan sanamuodoista ja menettelytavoista. Mikään ei ole niin pientä, etteikö siitä voi rakentaa suurta tukosta.
4. Vetoa kokonaiskuvaan
Toisaalta voi vedota kokonaiskuvaan, koska sillä voi hämärtää yksityiskohtia. Oma ontuva ajatus on osa suurempaa kokonaisuutta, jonka yhteydessä palaset loksahtavat paikoilleen. Asian käsitteleminen irrallisena ei tee sille oikeutta.
5. Ohjaa huomio toisaalle
Huomion voi ohjata kokonaan toisaalle. Se onnistuu puhumalla aivan muusta kuin, mistä on tarkoitus keskustella. Lopulta kukaan ei muista, mistä alun perin oli puhe.
6. Laita sanat suuhun
Mikäli on niin ikävästi, että vastapuolella on järkeviä näkemyksiä, tälle voi omatoimisesti antaa tyhmät mielipiteet. Sellaiset on huomattavasti helpompi ampua alas, ja vastustaja näyttää naurettavalta.
7. Ratsasta hyvällä asialla
Hyvän asian voi kaapata omaksi keppihevosekseen. Kun oman intressin naamioi yhteiseksi eduksi, ei vaikuta itsekkäältä pyrkyriltä. Meidän asiamme on koko maan etu, eihän sitä kukaan voi vastustaa.
8. Pelaa aikaa
Kun ikävät kysymykset yllättävät, eikä ole halua vastata, pelataan aikaa. Silloin voi todeta, että tässä vaiheessa ei ole kerrottavaa. Asiaan palataan, kun se on ajankohtainen. Sitten laitetaan pää pensaaseen ja toivotaan unohduksen suomaa armoa.
9. Koristele 💩
Ikävä asia on helpompi ostaa, kun se on koristeltu kauniilla sanoilla. Mikäli pelkkä ehostus ei riitä, pitää muuttaa koko paketti. Lähes minkä tahansa asian pystyy kertomaan myönteisen kautta. Näin musta on jälleen kerran selitetty valkoiseksi.
10. Henkilöi asia
Monimutkaiset asiat on helpompi ymmärtää ihmisen kautta. Kun asia ja henkilö on yhdistetty, asian kimppuun voi käydä ottamalla ihmisen maaliksi. Mikäli onnistuu mustamaalaamaan henkilön, hänen edustamansa asia joutuu myös huonoon valoon.
11. Provoisoi
Provokaatio sekoittaa vastustajan pelin. Tavoitteena on saada toinen tunnekuohun valtaan, jolloin tämä ei enää ajattele järkevästi. Kun pitää oman pokan, vaikuttaa asialliselta ja järkevältä. Toinen jää mieleen malttinsa menettäjänä.
12. Hyökkää ja uhriudu
Hyökkäys on paras puolustus, opastaa vanha viisaus. Modernissa versiossa hyökkäyksen jälkeen heittäydytään itse uhriksi ja kerätään säälipisteet. Näin saadaan niin hyökkäyksen suoma etu kuin uhrille kuuluva myötätunto.
Lue myös nämä 👇
- Mitä sisältöjä yritys tarvitsee – 6 tärkeintä sisältötyyppiä
- Sallittakoon yrityksille vain yksi arvo, jolle on pitää antaa oma sisältö
- Tarinankerronta edellyttää rohkeutta, jota yrityksiltä harvemmin löytyy
- Tieto pilaa viestinnän – asiantuntija ei ymmärrä, mitä on olla tietämätön
- Tarttuvan sisällön resepti – näin teet sisältöä, jota jaetaan
- Haasteltavien 10 arkkityyppiä – jokainen vastaa tyylillään
- Sisällöntuotannon 10 yleisintä sudenkuoppaa