Haastattelu toimittaja

Haasteltavien 10 arkkityyppiä – jokainen vastaa tyylillään

Työn puolesta teen säännöllisesti haastatteluja ja juttelen erilaisten ihmisten kanssa. Kokemusteni pohjalta olen jakanut haastateltavat kymmeneen ihmistyyppiin, joista jokainen vastaa kysymyksiin omalla tavallaan.

1. Papukaija

Papukaija toistelee samaa vastausta kysymyksestä riippumatta. Hän työskentelee usein myyntitehtävissä, eikä osaa muodostaa lausetta ilman fraasia ”asiakkaan tarpeet”.

2. Lobbari

Oman etunsa ajaja on vastaavinaan kysymyksiin tai ohittaa ne kokonaan. Sitten hän tykittää omaa agendaansa, jolla ei ole mitään tekemistä päivän aiheen kanssa.

3. Venkoilija

Suattaapa olla vuan suattaapi olla olemattakin, sanoo savolainen. Venkoilija on samaa koulukuntaa. Hän pyörittelee sanojaan niin taitavasti, ettei kukaan ota niistä selvää.

4. Vähättelijä

Ei nyt tehdä tästä numeroa, sanoi eräs entinen huippukiekkoilija aikanaan. Vähättelijä tekee vaatimattomuudesta taidetta. Oveluus piilee siinä, että vähättely on keino ylentää itsensä.

5. Minä-minä

Minä-minä -tyyppi viettää itsekehun riemujuhlaa. Hän kertaa koko ajan omia saavutuksiaan. Jos meriitit eivät ole kummoisia, ne kertojan tarinoissa sellaisiksi muuttuvat.

6. Flirttailija

Flirttailija luottaa viettelytaitoihinsa. Hän uskoo, että hurmaamalla keskustelukumppanin tälle voi syöttää mitä tahansa pajunköyttä.

7. Kiihkoilija

Kiihkoilija saarnaa silmät kiiluen ja suu vaahdossa omaa ilosanomaansa. Hän on niin oikeassa, että kaikki muut ovat väärässä.

8. Haukottelija

Haukottelija esittelee kitarisojaan estoitta. Ihan kaikista asioista ei nyt vaan viitsi kiinnostua, ei ainakaan haastattelijan kysymyksistä.

9. Moniajaja

Moniajaja ei pysty keskittymään yhteen asiaan. Tapaamisen aikana hän roikkuu somessa, ottaa pari puhelua ja moikkailee jatkuvasti ohikulkeville tutuille.

10. Tuppisuu

Vaitiololupauksen antanut ihminen on kaikkein vaikein tapaus. Hän ei sano yhtään mitään. Hänen kykynsä sietää hiljaisuutta on yliluonnollinen.

11. Ihannetyyppi 👌

Asiantunteva ihminen, jolla on kertomisen lahja ja joka pysyy aiheessa, Hän kertoo kokonaiskuvan ja tärkeimmät yksityiskohdat sekä siihen päälle vielä oman näkemyksensä.


Hyvä pointti, jätä kommentti!Peruuta vastaus

Exit mobile version